Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA Müzesi'nde bulunan 70 bin eser, yapımı temmuz ayında tamamlanacak olan Edessa Arkeoloji Müzesi'ne taşınacak.
Şanlıurfa'nın Haleplibahçe semtinde bulunan ve temalı park için yapılan kazılarda Amazon Kraliçeleri mozaiklerinin bulunmasıyla alan; 'Edessa Arkeoloji Müzesi', 'Haleplibahçe Mozaik Müzesi' ve 'Arkeopark' projesi olarak değiştirildi. Şanlıurfa Müzesi'ndeki eserlerin de 200 dönüm alanda süren ve temmuz ayında tamamlanacak kompleks içerisinde yer alacak olan Edessa Arkeoloji Müzesi'ni taşınması kararlaştırıldı.
MÜZE ZİYARETE KAPATILDI
Alınan bu kararın ardından Şanlıurfa Müzesi, geçen hafta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kararıyla ziyarete kapatıldı. Kapatılan müzede bulunan değişik dönemlere ait 70 bin eser de paketlenmeye başladı. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, 35 bini sikke olan 70 bin eseri yeni müzede sergilemek için özenle paketlemeye başladıklarını belirterek, "Yapımı halen devam eden Haleplibahçe Müze Kompleksi'nin temmuz ayında ziyaretçilere açmak için şimdiden paketleme işine başladık. Bunun için 2 bin 500 plastik saklama kabı ve strafor aldık. Müzemizde bulunan tarihe eserlere zarar gelmemesi için özel bir ekiple paketleme işlemini yapıyoruz. İlk önce santrforlarda eserler için yuvalar açıyoruz. Balonlu naylonla saklama kaplarının altını kaplayıp straforları yerleştiriyoruz. Daha sonra da her farklı açılardan 5 kare fotoğrafını çektiğimiz eserleri paketliyoruz. Böylece eserlerin yeni yerine ulaşmasında zarara uğrayıp uğramadığını da görebileceğiz" dedi.
Ercan, paketleme işleminin tamamlanmasının ardından tarihi eserlerin yeni adresine güvenlik önlemleri arasında taşınacağını da sözlerine ekledi.

ÖŞ (HK/CK) (FOTOĞRAFLI)