Serhat TEZCAN- Mehmet İNAN / BURSA, () - BURSA'da Sanlıkol Group Featuring ve Erkan Oğur konserde dinleyenlere müzik ziyafeti çekti. Klasik Türk Müziği'ndeki Anadolu tınılarını caz müziği ile birleştirerek, farklı bir müzik ortaya koyan grup, sergiledikleri performans ile dinleyicilerden büyük beğeni topladı.
Bursalı olan ve 20 yıl önce ABD'nin Boston Kenti'ne eğitim almak için giden Mehmet Ali Sanlıkol, kurduğu grup ile farklı tınıları biraraya getiriyor. Grup, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen konserde eserlerini sergiledi. Konuk olarak Erkan Oğur'un da bulunduğu toplam 9 kişilik ekip vurmalı, üflemeli ve telli müzik enstrümanları ile Klasik Türk Müziği'ndeki Anadolu tınılarını caz müziği ile birleştirerek, farklı bir müzik ortaya koydu.
Konser öncesinde açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Sanlıkol, çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Sanlıkol şunları söyledi:
"Klasik Türk Müziği makamları ile Anadolu'daki tınılar üzerine uzun yıllardır çalışıyorum. Sadece bu topraklarda doğdum büyüdüm deyip, bunları bildiğimi farz etmedim. Bunu ödev gibi gördüm. Belli bir yaştan itibaren önce kaba zurna çalmaya başladım. Sonra ney üfledim. Bu arada sesimi de kullanırken ud çaldım. Bu sesleri, tınıları özümsemeye başladım. Daha önce caz geçmişim zaten var. Annem piyano hocasıdır. Bu sayede Klasik Batı Müziği geçmişim de var. Bu toplulukta caz müziğinde yer alan trompet, saksafon, trombon gibi nefesliler yanına kaba zurna, neyin yanyana geldiğini göreceksiniz."
İcra edecekleri müziğin yeni olduğunu dile getiren Sanlıkol, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 2 gün önce bir konser verdiklerini ve olumlu tepkilerle karşılaştıklarını kaydetti. Caz orkestrası ile ilgili çalışmasının olduğunu da dile getiren Sanlıkol, bu coğrafyanın tınılarını daha beynelmilel bir noktaya özünü kaybetmeden taşımak istediğini sözlerine ekledi.
'MÜZİK HEM SEYRETMEK, HEM DİNLEMEKTİR'
Programda konuk olarak yer alan ve farklı bir organizasyonda yer almanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden sanatçı Erkan Oğur da, "Müzik hem seyretmek, hem dinlemek, hem birlikte olmaktır. Bütün müzikler benim için tanıdık. Burada yaptığım çalışma benim için heyecan verici. Hem dinliyorum, hem diğerleri ile istirahat ediyorum. Hayretler içinde takip ediyorum" diye konuştu.
Müziğin sürekli yenilendiğini geliştiğini dile getiren Oğur, tabiatın bir döngü içinde değiştiğini ve yeni projelerin de olacağını kaydetti. Günün anlam ve önemi ile ilgili değerlendirmede de bulunan Oğur, Kadınlar Günü'nün tek bir gün ile sınırlandırılmaması gerektiğini de vurguladı.
Konserde Klasik Türk Müziği, tasavvuf müziği ve mehter müziğinden etkilenen çalışmalar ile Erkan Oğur’un da konuk olduğu programda farklı tınıların yer aldığı eserler ortaya konuldu. Beğeni ile izlenen enstrüman ağırlıklı konser, yaklaşık 1.5 saat sürdü.
ST,Mİ(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)