ADANA, () - ADANA'da Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulması için yasa tasarısı hazırlanan Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) hayata geçirilmesi halinde Devlet Tiyatrolarının, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün kapatılacağını ileri sürdü.
Adana Devlet Tiyatrosu'nda bir araya gelen sendika üyeleri ağızlarını kırmızı bant yapıştırarak TÜSAK'a tepki gösterdi. Adana Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Mazlum Taşkıran, yaptığı açıklamada tarih boyunca baskıcı iktidarların kültür ve sanatı kolay yönetilir bir toplum yaratma amacının aracısı olarak kontrol altına almak istediğini söyledi. Taşkıran, "Ancak insanlık, kendine dayatılan zinciri mutlaka kırmış, kendi yolunda yürümeye, kendine yeni özgürlük alanları açmaya devam etmiştir. İşte bu mücadele bugün de aynen devam etmektedir. TÜSAK'ın kurulması halinde devlet ödenekli sanat kurumları olan Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüklerinin kapatılması söz konusudur. 70 yıllık sanat kurumlarımızın yerine hükümete dolaysız bağlı yapılar kurmaya yönelik bu müdahale girişimi kültür ve sanatın siyasi iktidar tarafından kontrol edilme isteğinin çok açık bir göstergesidir" dedi. Mazlum Taşkıran, TÜSAK hayata geçtiğinde de neler olabileceğini şöyle sıraladı:
"Ödenekli sanat kurumları yok olacak ve halkımız bu kurumların nitelikli büyük yapımlarından mahrum kalacak ya da özel sanat kurumlarına böylesi yapımlar için astronomik bilet ücreti ödeyecekler. Sanatçı, yapıtını yaratım sürecinde kendini otosansür mekanizmasının sıkıştırmışlığı içinde hissedecek. Sanat idari ve mali özgürlüğünü tümüyle yitirerek bir meta haline dönüştürülecek. Ödenekli sanat kurumlarının sözleşmeli sanatkarları da memur yapılarak verimsizleşecek ya da sermayenin güvencesiz, esnek, sendikasız ve kuralsız çalışma koşullarına terk edilecek. Sanatçı yetiştiren üniversiteler, işsizler ordusuna nefer yetiştirmiş olacak. Sonuçta demokrasi kültürü için vazgeçilmez bir unsur olan sanat zedelenecek, cılızlaşacaktır."

BK(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)