KARABÜK Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve ekibi tarafından Safranbolu İlçesi'nde iki yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait insan iskeletlerine ulaşılırken, çalışmaları yürüten Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Şu ana kadar Safranbolu'da yaşayan en eski bireylere ulaşmış durumdayız" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle 17 metre yüksekliğindeki Büyük Göztepe tümülüsünde 2011 yılında kazı çalışmaları başlatıldı. Mevsim koşulları ve ödenek yetersizlikleri nedeniyle belirli dönemlerde aksayan çalışmalar yeniden başladı. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında 10 işçi ve 5 arkeoloji öğrencisinin katıldığı M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a ait olduğu düşünülen tümülüsteki kazı çalışmalarında 2 kadın, 2 de erkek iskeletine ulaşıldı.
Kazı yapılan alanın iki bin 500 yıl boyunca yer alan bir tepe olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "Tepenin üst kotlarında yüzeyden 50 santimetre kadar aşağıda dört tane insan iskeleti ile karşılaştık. İlk izlenimlerimize göre 2'si kadın 2'si erkek insan iskeleti. Mezar tipi ve çevresindeki bulgulara göre mezarların Bizans dönemine ait olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar Safranbolu'da yaşayan en eski bireylere ulaşmış durumdayız. İskeletler incelenmek üzere laboratuvara kaldırıldı" dedi.
Kazı çalışmalarının 2011 yılında başladığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım şunları söyledi:
"Buradaki çalışmalara 2011 yılında başladık. Ancak mevsim şartlarının uygunsuzluğu ve yeterli ödeneğimizin olmamasından dolayı çalışmalar yarım kalmıştı. Bu sene tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunuldu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün sağladığı ödenek sayesinde Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı ve Safranbolu Belediyesi'ninde katkılarıyla bir aydır kazı çalışmaları sürüyor. 17 metre yüksekliğinde büyükçe bir mezar anıtı. 8-9 metre kadar daha aşağıya inmemiz gerekiyor. Bu kotlardan itibaren de Safranbolu'nun tarihine ışık tutacak bulgulara ulaşmayı umut ediyoruz. Bizim için uygun olan mevsim şartları böyle devam ettiği sürece burada 15-20 gün sonra bir sonuca varmayı planlıyoruz."