YAŞAM ve çalışmalarını 5 yıl önce yerleştiği İzmir'in Foça İlçesi'nde sürdüren mimar- ressam Fevzi Yavuz, 400 metrekare alan üzerine bölgenin en büyük sanat evini ilçeye kazandırdı. Hazırlıkları 6 aydan bu yana süren, atölye ve galeri işlevleri de bulunan sanat evi, törenle hizmete açıldı.
Aşıklar Caddesi'ndeki bedesten içinde yer alan sanat evi ile birlikte Fevzi Yavuz'un çoğunluğunu Foça'da çizdiği 70 tablosu ve antika koleksiyonundan parçalarının da yer aldığı ilk sergisinin açılışına Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ile Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve davetliler atıldı. Karadenizli sanatçı Selim Gülay tulumuyla çaldığı parçalarla açılışa renk kattı.
Beledeie Başkanı Gökhan Demirağ açılıştaki konuşmasında, Foça'nın tarihi boyunca kültür ve sanata önem verdiğini, Foça'yı yeniden bir sanat kenti yapmak istediklerini ve bu amaçla olanaklar ölçüsünde sanatçılara destek vererek önlerini açmaya çalıştıklarını söyledi. Demirağ, "Foça'yı bir dünya kenti yapmaya çalışırken sanatçılarımız bize büyük ivme kazandırıyorlar" dedi. Kaymakam Ulugölge de Foça'nın her anlamda bir hazine, sanatçıya ilham veren doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla bir cazibe merkezi olduğunu, Fevzi Yavuz'un sanat eviyle çığır açtığını söyledi. Kaymakam Niyazi Ulugölge, diğer sanatçılara da destek olacağı için Fevzi Yavuz'u kutladı.
"FOÇALI RESSAM" YADA "İNSANCI RESSAM"
Fevzi Yavuz, bir yaştan sonra sakin bir sahil kasabası hayal eden herkes gibi bir hayalin peşinden Foça'ya geldiğini, günün 24 saati, yılın 365 günü yaşayan bir kent bulduğunu ve burada sanat camiasından çok önemli insanlarla bir arada mutlu ve çok üretken bir yaşama başladığını anlattı. Yavuz ise, yurt dışı ve içinde katıldığı sergilerde 'Foçalı ressam' olarak anılmaktan gurur duyduğunu söyledi. Yavuz, şöyle dedi:
"Foça Tarık Dursun K.'nın, Ataol Behramoğlu'nun, Hüseyin Yurttaş'ın, Ahmet Önel'in, Sali Turan'ın ve pek çok sanat ve edebiyat adamının yaşadığı, sanatla uğraşan çok sayıda kişinin açtığı atölyeler ve galerilerle anılan bir sanat kenti olma yolunda. Bende burada önce iki heykeltıraş arkadaşımla ve daha sonra diğer sanatçılarla çalışmalar yapacağım. Foça'yı sadece deniz-rakı-balık'la değil sanatla da anılır hale getirmek isteyenlere katkı koyacağım. Yakında burada ABD'de üniversitede kürsüsü olandan, Kosovalı'ya, Filipinlisi'ne kadar farklı ülkelerden sanatçılarla çalıştaylar yapacağız, sergiler açacağız. Resim, heykel ve tüm sanatlar insanı anlatıyor. Sanatsever bir ülkenin ferdi olmak isterim. İnşallah zaman bunu gösterir. Biz görmesek bile dilerim çocuklarımız böyle bir ülkede yaşar."
Fevzi Yavuz, Eylül ayının sonunda Kastamonu'nun Abana İlçesinde, Ekim'in ikinci haftası Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Aralık başında da İstanbul Moda Deniz Kulübü'nde sergi ve etkinliklere katılacak.
KİMDİR?
1948 Trabzon doğumlu sanatçı, 1974 İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Mimarlık Bölümünü bitirdikten sonra mimari projelerinin yanında eski eser restorasyonu çalışmalarına da devam etti. Libya'da büyük bir inşaat firmasında bölge müdürü olarak çalıştı, dönüşünde İstanbul, Beyoğlu ve Bahçelievler Belediyesi'nde teknik başkan yardımcılığı ve başkan danışmanlığı görevlerinde bulundu. Mesleği mimarlığın, resimle bütünleştiğine inanan sanatçı, resim yapmadan, mimarlığın tatsız tuzsuz olacağını düşünmeye başlamış. Resim yapmanın kendisi için hava gibi, su gibi olmazsa olmaz olduğunu düşünerek mimari ile resmi bir potada harmanlamış. Halen kendi atölyesinde resim çalışmalarını da sürdürmektedir. Yavuz, eserlerinde içeriğine somut öğeleri de yerleştirdiği soyut çalışmalara ağırlık veriyor. Hemen her eserde insana yer verdiği için kendisini "İnsancı Ressam" olarak ta tanımlıyor. Mimarlığının ressamlığına büyük etkisi ve katkısı olduğuna inanıyor. Resmin dışındaki meraklarından antika eser toplayıcılığı galerisine ve eserlerine ayrı bir hava veriyor.Yavuz, 5 bin-10 bin yıllık figürlerle ve arkeolojik nesnelerle, tabletler de oluşturuyor. Yavuz, Soma faciasından sonra eserlerinde güncel konuları da işlemeye başlamış.

FOTOĞRAFLI