Nursimas KESKİN- Kerim BURUCU/ERZURUM, () - DÜNYA Kadınlar Günü nedeniyle Erzurum'da Osmanlı arşivinden ve kütüphanelerdeki el yazması eserlerden öne çıkan 40 kadın dergisi sergilendi. Sergilenen eserler arasında Hürriyet gazetesinin kurucusu Sedat Simavi'nin 1921'de yayımladığı 'Hanım' dergisi de yer aldı.
Başbakanlık Osmanlı Arşivi uzmanı Nurullah Nehir, Akşam Sanat Okulu tarafından öğretmenevinde açılan 'Yakın Tarihimizde Belgelerle Kadın' sergisi için dergilerin derlenmesi ve günümüze uyarlanması için yaklaşık bir yıl çalıştığını söyledi. Osmanlı dönemde yaşayan kadınların 1870'li yıllardan 1922 yılına kadar sosyal, ekonomik ve siyasal hayata katılmalarıyla ilgili belgelerden oluşan 40 dergiyi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ortaya çıkardıklarını anlatan Nurullah Nehir, serginin 3 gün açık kalacağını söyledi. Nehir, Osmanlı dönemdeki kadın dergilerinden elde edilen gelirin bir kısmının kimsesiz ve maddi durumu iyi olmayan genç kızlara 'çeyiz parası' olarak verildiğini belirtti.
Nurullah Nehir o dönemin dergilerden birinin de 1921 yılında Hürriyet gazetesinin kurucusu Sedat Simavi tarafından 2 sayı çıkarılan 'Hanım' dergisi olduğunu söyledi. Hanım dergisinde fotoğraf ve moda çizimleri açısından görselliğe çok ağırlık verildiğini anlatan Nurullah Nehir, "Bu dergilerin görsellerle desteklenmesi özellikle Cumhuriyetten önce grafik ve tasarım olmadığı görüşünü yok eden bir belge. Simavi'nin Hanım dergisinde dönemin kadınlarının moda anlayışı yer alıyor. Hanım dergisinde Falih Rıfkı Atay, Selim Sırrı Tarcan, Faruk Nafiz Çamlıbel, Ercüment Ekrem Talu ve Yusuf Ziya Ortaç gibi dönemin önemli yazarlarının imzası var. Ancak dergi dönemin ağır koşulları nedeniyle yayın hayatına devam edememiştir" diye konuştu.

NK(KS/CK) (FOTOĞRAFLI)