ADANA'da bu yıl 7'ncisi düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, 'Orhan Kemal 100 Yaşında' sloganıyla açıldı. Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, ilk akademik yılını yaşayan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne (BTÜ) babasının adının verilmesini istedi.
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, 2014'ün ilk kitap fuarı olan 7'nci Çukurova Kitap Fuarı'nda kitaplar ve yazarlarla okurları buluşturdu. 14- 19 Ocak tarihleri arasında açık kalacak Çukurova Kitap Fuarı'nın açılına Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gencer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, fuarla ilgili bilgilendirme yaptı. Öder, bu yılki fuarda Türk edebiyatının en üretken yazarlarından Orhan Kemal'in 100'üncü doğum yılını kutladıklarını belirtti. Cemran Öder, 'Orhan Kemal 100 Yaşında' başlığıyla düzenledikleri etkinlikte söyleşi, panel ve sergilerin yer aldığını anlattı. Öder ayrıca, 235 yayın evinin stant açtığı fuarda 60 ayrı kültürel etkinlik ve 300 yazarın imza günü olacağını kaydetti.
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da, Adana'nın büyük sanatçılar yetiştirdiğini belirtip, Orhan Kemal'in kendi memleketindeki kitap fuarında anılmasının anlamlı olduğunu söyledi.
'ULUSLAR, BÜYÜK EVLATLARIYLA SOLUK ALIR'
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 'Uluslar büyük evlatlarıyla soluk alır' dizesini anımsatan Doğan Hızlan, "Bence büyük kentler de büyük evlatlarıyla, büyük sanatçılarıyla soluk alıyorlar. Benim için de Adana öyle... Orhan Kemal'den başlayıp, Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney'e kadar büyük sanatçı ve yazar listesi benim gözümde Adana'yı seçkin bir şehir kılıyor" dedi. Hızlan, kitap fuarlarının okurla yazarı buluşturması açısından çok önemli olduğunu vurgulayıp, okuru yakından tanıma adına belleğine notlar düştüğünü kaydetti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, hep birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti. Orhan Kemal'in oğlu Işık Ögütçü, fuar boyunca izlenimde kalacak Bereketli Topraklar Yolculuğunda / Orhan Kemal 100 Yaşında' sergisini kent protokolüne gezdirdi. Işık Öğütçü, serginin küratörü Sadık Karamustafa ile birlikte davetlilere bilgi verdi. 'ÜNİVERSİTEYE ORHAN KEMAL ADI VERİLSİN'
Babası Orhan Kemal'in 100'üncü doğum yılının anıldığı fuarda duygu dolu anlar yaşayan Işık Öğütçü, "Bu yıl çok önemli benim için. Çünkü babam Orhan Kemal'in 100'üncü yaşı. Çok gururluyum. Adana ve TÜYAP bu işe sahip çıktığı için teşekkür ederim" dedi.
Bu sırada Işık Öğütçü'nün yanında yer alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'a gazeteciler kentte 16 müze oluşturulduğunu, Orhan Kemal Müzesi kurulması konusunda çalışma yapılıp, yapılmayacağını sordu. Aldırmaz, "Her sanatçımız için bir müze yapmalıyız. İnşallah bunları gerçekleştireceğiz" diye cevapladı. Araya giren Işık Öğütçü ise "Adana'ya yakışan, Bilim Teknoloji Üniversitesi'ne Orhan Kemal adının verilmesidir. Adana'ya yakışır bu isim" diye isteğini dile getirdi.
Fuarın ilk gününde 'Yaşamı ve Eserleri ile Orhan Kemal', 'Türk Edebiyatında Orhan Kemal ve İzleri', "Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal', 'Türkiye Yazarlar Sendikası'nın Anıt Yazarı Orhan Kemal 100 Yaşında', 'Bursa Cezaevi'nde Bir Çukurovalı; Orhan Kemal', 'Çukurova'dan Bir Orhan Kemal Geçti' başlıklı paneller düzenlendi.