İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - MACARİSTAN'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Janos Hovari, dünyaca ünlü besteci ve halk müziği araştırmacısı Bela Bartok'u gelecek yıl ölümünün 70'inci yıl dönümünde tüm dünyada düzenleyecekleri bir törenle anacaklarını belirterek, "Bela Bartok'un sanat hayatı için çok değerli olan Osmaniye'de de etkinlikler organize etmek istiyoruz" diye konuştu.
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara'yı makamında ziyaret eden Büyükelçi Dr. Janos Hovari, Macaristan ile Osmaniye arasında sanatçı Bela Bartok sayesinde önemli ilişkiler olduğunu söyledi.
'OSMANİYE, BARTOK İÇİN ÇOK DEĞERLİYDİ'
2015 yılının Bela Bartok'un 70'inci ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatan Hovari, "Bestecimiz Bela Bartok 1936 yılında buraya gelerek Türk Halk Müziği'ni tetkik etti ve çok önemli toplamalar yaparak kayıt altına aldı. Gelecek sene büyük sanatçımız Bela Bartok'un 70'inci ölüm yıl dönümü. Biz Macaristan'da, Türkiye'de ve tüm dünyada sanatçımızı anmak ve hatırlamak adına törenler düzenlemek istiyoruz. Bu vesile ile de Bela Bartok'un sanat hayatı için çok değerli olan Osmaniye'de de etkinlikler organize etmek istiyoruz" diye konuştu.
'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ'
Belediye Başkanı Kadir Kara ise Bela Bartok'un Osmaniye'nin değerlerinin korunması ve yaşatılması adına yapmış olduğu çalışmaları Osmaniye halkı olarak unutmadıklarını belirterek şunları söyledi:
"Bize tarih ve kültürel miraslarımız açısından çok önemli katkıları var. Bunun yanı sıra Macar ve Türk halkı dost ve kardeş halklardır. Bu açıdan baktığımızda ortak değerleri olan halklar olarak da birbirimizle olan münasebetlerimizi geliştirmemiz, kardeşlik ve dostane ilişkilerimizi de geliştirmemiz adına da ortak değerlerimizi korumak ve yaşatmak adına sizlerin bu ziyaretlerinizin çok önemli olduğunu düşünüyor ve inanıyorum. Şehrimizi tarihindeki ilk kardeş şehrini Macaristan'ın Tısavasvari şehri olarak belirleyerek iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını pekiştirmiştir. Bu anlamda Bela Bartok'un ölümünün 70'inci yıldönümünde şehrimizde düzenlemek istediğiniz organizeye belediye olarak her türlü katkıyı yapmaya, üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmeye hazır olduğumuzu bilmenizi isterim."
Büyükelçi Dr. Janos Hovari daha sonra Cebel-i Bereket Kültür Merkezi'ne geçerek Bela Bartok Sergisi'ni gezdi. Yetkililerden sergi hakkında bilgiler alan Hovari, ziyaretçi defterini imzaladı. Osmaniye Kent Müzesini de gezen Hovari daha sonra kentten ayrıldı.
Bela Bartok'un yaşamından bir kesit, Yönetmen Ali Özgentürk tarafından da 'Görünmeyen' adıyla uzun metrajlı film olarak da çekilmişti.

İE(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)


--KUTU--
26 Eylül 1945'te 64 yaşında hayatını kaybeden besteci ve halk müziği araştırmacısı Bela Bartok, Macaristan, Balkanlar ve Orta Avrupa halk müziklerinin kökenlerini araştırmak için yapmış olduğu çalışmalar çerçevesinde 1936 yılında Türkiye'ye gelmiş ve Osmaniye'de türküleri dönemin cihazlarıyla kayıt altına almıştı. Macaristan'a döndüğünde hazırladığı Türk Halk Müziği Derlemeleri'nde Osmaniye'ye ye şu sözlerle yer vermişti:
"Öğleden sonra saat iki sularında Osmaniye'ye vardık. Ev sahibi yetmiş yaşlarında, Ali Bekir oğlu Bekir adında yaşlı bir adamdı. Biraz konuştuktan sonra, "kemençe" adlı, "rebab"a benzer , eski tarzda çalınan, kemandan daha büyük olmadığı halde viyolonsel gibi tutulan bir çalgı çaldığını öğrendik. Bu çalgı hemen hemen bizim keman gibi akort ediliyor. İhtiyar herhangi bir çekingenlik duygusuna kapılmadan, avluda bizim için bir ezgi söylemeye başladı. Söylediği havada, eski savaşlardan biriyle ilgili eski bir hikaye anlatılıyordu. Kulaklarıma inanamadım., eski bir Macar ezgisinin bir varyantı gibi gelmişti bana çünkü. Büyük bir sevinç içinde, koca Bekir' in türküsünü iki bütün silindire kaydettim. Koca Bekir'den dinlediğim ikinci hava yine Macar şarkısı varyantıydı. Bu beni adamakıllı şaşırttı. Bekir bu havayı kadınların hiçbir zaman giremediği selamlıkta söyledi. Daha sonra da ihtiyarın oğlu ile orada bulunan ötekiler türkü söylediler."