Orhan UZUN-Sinem YILDIZ/İZMİT(Kocaeli), ()- KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı açıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, açılışta yaptığı konuşmada Soma'daki maden kazasına değindi. Bakan Işık, fuar boyunca yapılacak kitap bağışlarının Soma'ya gönderilmesini istedi. 
İntertekf Fuar Alanı'nda 350 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilen 6'ncı Kocaeli kitap Fuarı'nın açışına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Milletvekili Zeki Aygün, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, kent protokolü ile kitapseverler katıldı.
Açılış töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Fikri Işık, Soma’da yaşamlarını yitiren maden işçilerine rahmet diledikten sonra, bir daha bu tür kaza ve can kayıplarının olmaması için gerekenin yapılacağını, bunun üzerine yoğunlaşacaklarını söyledi. Bakan Işık, şöyle dedi:
"TÜBİTAK’ta bu konu üzerinde yoğun çalışmalar yaptık. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda bazı çalışmaları başlatma kararı aldık. Artık böyle kazalar yaşamak istemiyoruz. Allah’ın verdiği aklı hayatımızın her alanında daha fazla söz sahibi yapmalıyız. Üretimde teknolojinin daha fazla kullanılması, iş güvenliğini daha fazla arttırılması ve özellikle iş kazası riskinin azalması konusunda neler yapacağımız konusunda TÜBİTAK olarak bazı çalışmaları başlatmak için kararlar aldık." 
Bakan fuar boyunca yapılacak kitap bağışlarının da Soma'ya gönderilmesini istedi.    Kocaeli Valisi Vali Ercan Topaca yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"Okuyan insan ufku geniş insandır ve olaylara çok daha geniş pencereden bakabilir. Okuyan insan geçmişte yaşanmış tecrübelere kısa yolda ulaşabilen ve geleceğini daha iyi dizayn edebilen insandır. Okumayı önemsiyor ve teşvik ediyoruz. Bence en güzel hediye kitaptır. Okuyan insanın zihninin çok daha iyi çalıştığını biliyoruz. Çocuklarımızın okuması için her türlü fedakarlığı yapıyoruz." 
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise konuşmasında, hayatı kitap olarak görmek gerektiğini  belirterek, "Baktığımız her bir insan başlı başına bir kitap. Her şey bize çok şey anlatıyor. Bugün ülkemizin gereken noktada olmamasının en büyük nedeni okuma ve yazmayı ihmal etmekten kaynaklanıyor. Eğer güçlü bir toplum olacaksak okuyup yazmalıyız. Kitap fuarımızı her yıl daha büyük coşku ve ilgi ile karşılanması bizi mutlu etti. Bu fuarda her renk, her düşünce var. Ön yargısız bir şekilde herkes davet edildi" diye konuştu. 
25 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak Kocaeli Kitap Fuarı'nda 350 Yayınevi'nin standı bulunuyor.  Fuar boyunca  400 etkinlik, 120 söyleşi, 230 imza etkinliği gerçekleştirilecek. 30 sahaf ile 55 sivil toplum kuruluşu temsilcisini ağırlayacak.

OU,SY(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)