ANTALYA'da giderek yaygınlaşan resim, seramik, heykel ve geleneksel el sanatlarına bir de 'keçe işleme sanatı' eklendi.
Halk Eğitim ile belediyelerin açtığı kurs merkezlerinde, genç ve yetişkin kursiyerlerin keçe sanatına ilgisi her geçen gün artıyor. Kursiyerler, doğal boyalarla renklendirilen keçeden kıyafet, kıyafet üstü aksesuar, dekoratif süs eşyası, duvar panosu, çanta, masa, yatak örtüleri ve çeşitli hediyelik eşya üretimi yapıyor, keçe çalışmalarının satışından da para kazanıp, aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.
Hayvansal yünden üretilen keçe, Anadolu köylerinde çobanların kış aylarında üşümemesi için 'kepenek' adı verilen kalın palto, soğuk ve sıcak geçirmeyen çadır olarak, günümüzde ise el sanatları kapsamında birçok alanda kullanılıyor. 'Keçe İşleme Sanatı' adı altında açılan kurslarda, keçe yapımı da öğretiliyor. Koyun yünü, su, sabun, yağ, asit yardımıyla sertleştiriliyor, kesilip biçilerek kıyafete dönüştürülüyor. Tuvale dönüştürülen tabaka halindeki keçe üzerine de renkli yün iplerle desen ve resimler işlenerek duvar panosu üretiliyor.
Didem Büyüközkaya Şahin- Arzu Birecik Kürüm ikilisi, atölyelerinde tiftiklendirilmiş keçeyi doğal boyalarla renklendiriyor, el yordamıyla ipek kumaş üzerine yedirerek farklı motifler oluşturuyor. Keçe ile bütünleştirilen ipek kumaşlar, kıyafet üzeri şal ve fulara dönüştürülüyor. Keçe ustası Cengiz Ünal, zemin olarak kullandığı keçe tabakasının üzerine Atatürk portresi işleyip, duvar panosu olarak satışını yapıyor. Keçe atölyesi kuran Melek Günbey ise tuvale dönüştürdüğü ince keçe üzerinde, tiftiklendirilmiş renkli keçe ile resim ve desenler oluşturuyor. (FOTOĞRAFLI)