Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS'ta Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 9'uncu Uluslararası Aşıklar Bayramı, Türkiye'nin değişik yöreleri ile Kafkas ülkelerinden gelen 180 halk ozanın katılımıyla başladı.
Uluslararası Aşıklar Bayramı, Belediye Başkanı MHP'li Murtaza Karaçanta’nın Atatürk anıtına çelenk koyması ile başladı, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Aşık Murat Çobanoğlu’nun Asri Mezarlıktaki kabri ziyaret eden halk ozanları, eski Erzurum yolu üzerindeki heykeli önünde ve Mesut Yılmaz Parkı merdivenlerinde toplu fotoğraf çektirdi. Türk bayrağı ve Atatürk posterlerinin bulunduğu kortej, İmam Hatip Anadolu Lisesi Mehteran takımı, folklor ekipleri ve davul- zurna eşliğinde yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe katılan halk ozanlarının saz çalmaları ile birlikte kentin caddeleri şenlendi.
İran ve Azerbaycan aşıkları kortej boyunca saz ve sözleriyle vatandaşlara gösteri sundu. Cadde ve kaldırımlardaki vatandaşların alkış ve ıslıklı destekleri eşliğinde Faikbey ve Kazımpaşa caddelerinde devam eden kortej yürüyüşü, Evliya Camii'nde son buldu.
Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri türbesinde dua eden aşıklar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda 3 gün sürecek şenliğe katkı sağlayacak. Azerbaycan, İran, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan’dan aşıkların da hazır bulunduğu etkinlikte halk aşıkları arasında bir de yarışma düzenlenecek.
Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Uluslararası Aşıklar Bayramı'nın aşıklık geleneğinin yeni nesillere aktarılmasında önemli olacağını bildirdi. Türkiye ile Türk dünyasındaki değerli aşıkları Kars'ta halkla buluşturmaktan mutlu olduklarını anlatan Murtaza Karaçanta, "Aşıklık geleneği üzerine değerli akademisyenler söyleşilerde bulunacaklar. Ümit ediyorum ki Kars’ımız adına yakışır çok güzel bir program olacak. Bu güzel programımıza kıymetli Kars halkını davet ediyorum. Bizim amacımız hem var olması gereken aşıklık geleneğini genişletmek, yaymak hem de Kars’ın tanıtımını yapmaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI