BU yıl 31'incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na katılan 214 karikatüristin 300 eseri, uluslararası jüri bugün Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaptığı toplantıda değerlendirmeye başladı. Jüri, karikatür yarışmasında ilk 3 dereceye giren karikatürler ile en iyi 12 karikatürü yarın açıklayacak. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, "Uluslararası karikatür dünyasında çok seçkin bir yere sahip bu yarışmada, karikatürlerimizin çizgilerine savaş ve şiddetin yanı sıra insanların umutlarını yeşerten sevgi ve barış mesajları da yansıdı" dedi.
Bu yıl 31'inci kez düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 70 ülkeden 814 sanatçı 2 bin 556 karikatür ile başvurdu. Jürinin yaptığı ön eleme sonucunda 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri, bugün Bodrum'daki Işıl Milta Club Tatil Köyü'nde uluslararası jüri tarafından değerlendirmeye alındı. ABD'li Jüri Başkanı Liza Donnelly ile birlikte jüride yer alan İran'dan Dokhshid Ghodratipour, Brezilya'dan Moacır Knorr Gutterres, Fransa'dan Catherine Meurisse, İngiltere'den Anita O'Brien, Çin'den Lichuan Xia ile Türkiye'den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral eserleri değerlendirmeye aldı. Toplantının açılış konuşmasını Türkçe ve İngilizce olarak yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, iki gün süren ilk elemenin ardından eserleri değerlendirdiklerini kaydetti. Jüri üyelerinin bu yıl da eserleri değerlendirirken oldukça zorlandıklarını ifade eden Fetvacı, şöyle dedi:
"Bu yarışma artık dünyanın en önemli, güvenilir ve prestij sahibi karikatür yarışmaları arasında yer almayı başardı. Bu yıl yarışmanın daha fazla topluma inmesini, gençleri ve çocukları çizime teşvik etmesini sağlamak istiyoruz. Eylül ayında bir çizim günü yapmayı düşünüyoruz. Hep beraber çizerek kendimizi, yaratıcılığımızı izah edeceğiz. Mizahımızı ortaya koyacağız. Çünkü bu düşünceler paylaşıldıkça güzelleşiyor. Uluslararası karikatür dünyasında çok seçkin bir yere sahip bu yarışmada, karikatürlerimizin çizgilerine savaş ve şiddetin yanısıra insanların umutlarını yeşerten sevgi ve barış mesajları da yansıdı. İçimizi ısıtan gayet sade karikatürler de yer alıyor. Bizim yarışmamız dünyadaki insanların sıkıntılarına, üzüntülerine, sevinçlerine ayna tutuyor." 
Fetvacı yarışmada dereceye giren eserlerin yarın açıklanacağını belirtti.
SİYASİLERE MESAJ
ABD'li Jüri Başkanı Liza Donnely ise, dünyanın en saygın yarışmalarından birinde jüri başkanlığı yapmaktan gurur duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen karikatüristler burada aynı dili konuşmasak bile paylaştığımız çok önemli değerler var. Hepimiz dünyada barışı savunuyoruz. Düşüncelerimizi çizerek ifade etme gayretimiz var, dünyaya yardım etmek için çiziyoruz. Karikatürleri değerlendirirken hızlı ve açık bir mesaj vermesine bakıyorum, çizgilerin vermek istediği mesajlar siyasiler tarafından da zaman zaman ciddiye alınıyor, daha çok dikkate alınmasını ümit etmek istiyorum."
Çinli jüri üyesi Lichuan Xia ise, yarışmanın Çin'deki birçok karikatüristi etkilediğini belirterek en az 15 yıldır bu yarışmayı bildiğini söyledi. Yarışmada isimleri görmemelerine karşın karikatürlerin hangi ülkelerden geldiğini tahmin edebildiklerini vurgulayan Xia, "Gelişmekte olan ülkelerin problemlerini karikatüristler o kadar güzel ifade ediyorlarki biz o ülkenin neresi olduğunu anlayabiliyoruz. Çünkü bu eserlerde sorunlar çok güzel dile getiriliyor. Asya ülkesinden gelen karikatürler birçok ağır mesajlar veriyor. Buna karşılık batı ülkelerinden gelen eserler ise daha çok sıcak ve keyifli karikatürler olabiliyor" diye konuştu.
2008 Yılında bu yarışmada başarı ödülü alan İranlı karikatürist Dokhshid Ghodratipour bu kez jüride yer aldı. İranlı karikatürist Ghodratipour, her yıl ödül alanlara bakıldığında o yılın gündemine çok önem verildiğini gördüklerini ifade etti. Ghodratipour, ekosistem, savaş, barış, çevreyi koruma, umut ile dinsel çatışmaların bu yıl eserlerde ön plana çıktığını açıkladı.
Yarışmada birinci olan eserin sahibine 8 bin, 2'inciye 5 bin, üçüncüye ise 3 bin 500 ABD doları ödül verilecek. Yarışmada yarın Milta Marina A.Ş. Palmiye Meydanı'nda usta karikatüristler saat 16.00- 18.00 arasında çocuklarla 'Work shop' gerçekleştirecek. Yarışmanın jüri ödül resepsiyonu ise 18 Haziran Çarşamba günü saat 19.30'da Milta Marina A.Ş. Osmanlı Tersanesi'nde yapılacak.

FOTOĞRAFLI