İZMİT (Kocaeli), () - DÜNYA üzerinde 18 saniyede bir kadına yönelik şiddet uygulandığına dikkat çekip, şiddet ve cinsel istismara uğrayan kadınların seslerini duyurmak için biraraya gelen, aralarında Türk sanatçıların da bulunduğu çeşitli ülkelerden 80 kadın sanatçının yaptığı eserlerin sergisi dünyayı dolaşıyor.
Arjantinli kadın ressam Alejandra Adorno Menduina ve arkadaşları tarafından hayata geçirilen projeye, Türkiye'den sanatçılar Kani Kaya, Süreyya Oskay ve Sevda Sevdalinka (Duran) da destek verdi. Türk ressamların da bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerinden 80 kadın ressamın yaptığı eserler daha önce Arjantin, Kolombiya ve Uruguay'da sergilendi. Ardından 3-10 Şubat tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Galerisi'nde 'Toplumsal cinsiyet şiddetine karşı kadın hakları' (The rights of women) adı altında sergilendi.
Dünya turuna çıkan eserler şu anda da Arnavutluk, Makedonya ve İtalya'ya gitti. Daha sonra da İspanya ve İngiltere ile devam edecek.
Bu sergide çalışmaları yeralan Türk sanatçı Sevda Sevdalinka (Duran), genellikle genellikle yerel otoriteler ve kanunların kadınlara karşı oluşan bu şiddetleri önlemekte yetersiz kaldığını, var olan kanunların da birçok ülkede bir işe yaramadığını belirterek, "Kadınlara karşı, sırf cinsiyet ayırımından doğan bu şiddet olaylarına dikkati çekmek ve şiddet gören kadınların seslerini duyurmak için dünyanın 11 ayrı ve farklı kültürden 80 kadın sanatçı bu sergide bir araya geldi.
Bu projenin ana teması kadın haklarını anlatmak ve kadına uygulanan şiddet ve cinsel istismarı dile getirerek bu konuya global çapta kamuoyunun dikkatini çekmek. Katılımcı sanatçıların hepsi kadın sanatçı olup, bu konu ile ilgili eserleri ile katılıyorlar. Amaç, tüm dünyada kadına uygulanan cinsiyete dayalı şiddetin boyutlarını irdeleyerek, cahillik ve geri kalmışlığın endişe edici bir biçimde şiddeti beslediğini göstermek ve kadın hakları konusunda insanları düşünmeye çağırmak, etkinliğin yola çıkmasındaki önemli nedenlerinden biridir" dedi.

MB(SS) (FOTOĞRAFLI)