İZMİR’de 30 Kasım Cumartesi günü yapılacak müzayedede kentin müzik tarihine ışık tutacak mandolin, 160 yılık gravür ve ünlü ressamların tabloları satışa sunulacak.
Gelecek hafta Tarihi Havagazı Fabrikası’nda üçüncüsü gerçekleştirilecek müzayede, ilginç eserleriyle dikkat çekiyor. Sesil Müzayede Evi Genel Koordinatörü Hüsran Akıllıoğlu, sekiz yıldır Alaçatı Sesil Otel bünyesinde gerçekleştirdikleri antika satış ve galericilik faaliyetleri kapsamında Alaçatı’da müzayede evinin ilk adımlarını attığını, ardından Alsancak’ta Antika ve Sanat Galerisi ile Asansör’de Dario Moreno Sokağı'nda yer alan eski İzmir sakız evlerinden birini restore ederek kente yakışır bir müzayede evi kazandırmaya çalıştığını anlattı.
Akıllıoğlu, 8 bin 500 yıllık tarihi olan İzmir’de yapılacak müzayedenin kentin gururu olacağına inandığını belirterek, “İzmir’e ait sanat, kültür, tarih ve sosyal hayatına ait çok değerli nadide eserler yer almaktadır. Bu eserler arasında Cavit Atmaca, Fikret Otyam, Salim Özüdoğru, Devrim Erbil gibi ünlü ressamların tabloları, Ayvalıklı bir ailenin son derece zengin elmas koleksiyonu, 1888 yılı İzmir Ticaret Borsasına kayıtlı Gerardo Corletti ismi taşımakta olan mandolin, 1853 tarihli Büyük Karaosmanoğlu Hanı’nın Fevzipaşa Bulvarı yol yapımında bir kısmı yola gitmeden önceki haliyle yapılmış gravürü yer alacak” dedi.
MANDOLİN, MÜZİK TARİHİNİ ANLATIYOR
Sesil Müzayede Evi Genel Koordinatörü Hüsran Akıllıoğlu, Corletti marka mandolinin, İzmir müzik tarihi açısından önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:
“İtalyan stili olan bu mandolin, İzmir'de müzik aletleri satışıyla uğraşan Corletti müzik aletleri mağazasının üretimi ve günümüze kadar ulaşmış az sayıda örnekten biri. Mandolinin içinde yer alan İtalyanca-Yunanca etiketten satış yerinin Sponti Pasajı olduğu ve Corletti ailesinden Gerardo Corletti'nin ismi görülüyor. Mandolin, buzuki ve saza benzer biçimde arkası şişkin tekne görünümündedir ve bu özelliği ile bilindik mandolin formlarından ayrılır. 19'uncu yüzyılın sonlarında İzmir kültür tarihinin simge mekanlarından biri olan Corletti mağazası ve onun üretimi olan mandolin ile üzerinde yine bu firmanın damgasının bulunduğu nota, İzmir müzik tarihi açısından nadir bir objedir.”
160 YILLIK GRAVÜR
İzmir Kemeraltı Büyük Karaosmanoğlu Hanı Gravürü’nün de önemine dikkat çeken Akıllıoğlu, gravürün paspartu içinde tahta kalıp baskıda ve temiz durumda olduğunu vurguladı. Karaosmanoğlu, “3 Şubat 1853 tarihli Illustrated London News'den çıkan bu tahta baskı gravürün, Fevzipaşa Bulvarı'nın yapımı sırasında yola gitmiş olan Büyük Karaosmanoğlu Hanı'nın 19'uncu yüzyıl ortalarındaki durumunu betimliyor. Bu gravürün bir başka özelliği de asıl mesleği metal oyma işi olan ve 1841'de İstanbul'a gelerek bir dönem Osmanlı darphanesinde de çalışan ancak daha çok fotoğrafçılık yönüyle tanınan İskoçyalı James Robertson'un bir İzmir fotoğrafından gravürleştirilmiş olmasıdır” dedi.