Binlerce hikâyeye, şiir ve öyküye ev sahipliği yapmış İstanbul, dünya edebiyatçılarını bir araya getiriyor.
Medeniyetlerin beşiği İstanbul, beş gün boyunca dünya edebiyatına ev sahipliği yapacak. Sekiz yıldır kesintisiz devam eden Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, dokuzuncu yılında sadece şiirle değil öykü, roman ve çocuk edebiyatını da bünyesine katarak Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali olarak düzenleniyor.
Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nde, Türkiye’yle birlikte toplamda 20 farklı ülkeden gelen şair ve yazar, 28 Eylül – 2 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’un çeşitli mekânlarında dinleti ve söyleşi gibi etkinliklerle ağırlanacak. Festivalin açılışı 28 Eylül 2016 Çarşamba günü saat 19.30’da Pera Palas’ta (Pera Palace Hotel) olacak. Açılış günü Pera Palas’ta düzenlenecek Gürcü Sanat Evi Çok Sesli Korosu konseri edebiyatseverlere müzik ziyafeti yaşatacak.
Festivalde; dünyanın en önemli yazarlarından Shakespeare ölümünün 400’üncü ve Türk düşünür Cemil Meriç de doğumunun 100. Yıl dönümü vesilesiyle anılacak. Moda Sahnesi’nde gerçekleşecek Shakespeare okumasında ünlü aktör Mert Fırat’ın yanında, Defne Halman, Ceren Hacımuratoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Volkan Yosunlu gibi isimler yer alacak.

Dünyanın edebiyatı İstanbul’da
Beyoğlu Belediyesi’nin ana destekçilerinden olduğu, herkesin katılımına açık olan Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nin mekânları arasında Pera Palas, Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi, Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı, Emirgân Lale Müzesi, Karanlık İşler, Moda Sahnesi, Minoa Kitabevi, Turabibaba Kütüphanesi ve Şiir Hatları Vapuru yer alıyor.
Özellikle zifiri karanlıkta dinleyicilere şiir okuması gerçekleştirilecek ‘Karanlık İşler’deki gece merakla bekleniyor. Festivalin danışmanlığını Adnan Özer ve Metin Celal yapıyor, Onursal Başkan ise Doğan Hızlan.
Bu yılki festivalde, Türkiye’den Mario Levi, Ahmet Ümit, İskender Pala, Tarık Tufan, Beşir Ayvazoğlu, Haydar Ergülen ve 70 kuşağının iki önemli ismi Hüseyin Yurttaş ve Abdülkadir Budak’ın yanında fantastik roman yazarı Barış Müstecaplıoğlu gibi yazarlar yer alıyor.
Festivale Türkiye’den katılan isimlerin yanında; İngiltere, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Avusturya, Almanya, Polonya, İsveç, Macaristan, Bosna Hersek, Lübnan, Fas, Suriye, Çin,  Arjantin, Meksika ve Avustralya’dan da dünyaca ünlü edebiyatçılar katılıyor.

Dikkat çekici isimler var
Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ne şair ve öykücülerin yanında felsefeciler de katılıyor. 1970 Paris doğumlu Eric Sadin salt edebiyattan ziyade felsefi eleştirileri ve felsefe kitaplarıyla tanınıyor.
Gelecek ve teknoloji hakkında eserleri bulunan Sadin, günümüz dünyasına farklı bir pencereden bakarak yeni bir bakış açısı sunuyor. Eric Sadin’in Sel Yayıncılık’tan yeni çıkan ‘Yarının Aşkı’ (Softlove) isimli kitabını raflarda bulmak mümkün.
Çağdaş Sloven Edebiyatı’nın ve Avrupa’nın en önemli yazarlarından sayılan 2011 Avrupa Edebiyat Ödülü sahibi Drago Jančar da festivalin dikkat çekici isimleri arasında.
Batı’da Osmanlı hakkında yazdığı tarihi romanlarıyla popüler olan 1964 doğumlu İngiliz yazar Jason Goodwin de festivalin katılımcıları arasında. Jason Goodwin’in ünlü romanı ‘The Janissary Tree’ geçtiğimiz aylarda ‘Yeniçeri Ağacı’ adıyla Türkçede yayınlandı.
Festivalin dikkat çekici diğer bir ismi de Dünya Şiir Hareketi kurucularından Avustralyalı Phillip Hammial. Festivalin son günü 2 Ekim 2016 Pazar günü saat 16.00’da Emirgân Lale Müzesi’nde düzenlenecek Country for Syria adlı müzik grubunun konseri ile kapanış yapılacak.