AMASYA İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hakan Karaman, müzede sergilenen Hitilerin baş tanrısı 'Teşup' heykeli ile dünyada iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman olan 8 mumyayı bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Amasya Müzesi'nde bulunan ve dünyada iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman olan 8 mumya ile Hititlerin baş tanrısı 'Teşup' yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Yerli ve yabancı turistler, müzede teşhir edilen 4'ü çocuk 8 mumyayı meraklı gözlerle incelerken mumyaların ait olduğu kişilerin ölüm hikayelerini de ilgiyle okuyup bilgi alıyor. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hakan Karaman, Amasya Müzesi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en çok Hiitlerin baş tanrısı 'Teşup' heykeli ile dünyada iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman olan 8 mumyaya ilgi gösterdiğini dile getirdi. Karaman, antikçağın pek çok toplumunda olduğu gibi Hititlerin de çok tanrılı inanç sistemlerinin olduğunu belirterek, "Ülkenin en büyük iki tanrısı göklerin Fırtına Tanrısı 'Teşup' ile Güneş Tanrıçası 'Hepat’tır. Fransa, Almanya ve Japonya’da da sergilenen 'Teşup' heykelinin Milattan Önce 14-12'nci yüzyıla Hitit dönemine aittir. Teşup heykelini dünyada bir kaç müzede daha bazı örnekleri olsa da şuana kadar en büyük ve en önemlisi olan Teşup’un bu heykeli müzemizde sergilenmektedir. Bu eser müzemizi ziyaret eden misafirlerimizin ilgi odağı olamaya devam ediyor" dedi.
Karaman, dünyada en fazla mumyanın sadece Amasya Müzesi’nde sergilendiğini dile getirdi. Karaman, "Bilinen tahnitleme yönteminden farklı olarak iç organlarıyla tahnit edilen mumyalarımız ziyaretçilerimizin en fazla ilgi gösterdiği eserlerini başında geliyor. Bu mumyalar dünyada iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman mumyalardır" diye konuştu.
Müdür Vekili Karaman, 1350'li yıllarda Amasya Valisi olan İzzetin Mehmet Pervane Bey'in, isyan edip bağımsızlığını ilan edeceği gerekçesiyle İlhanlı hükümdarı Sultan Mahmud Gazan Han tarafından 1 cariyesi ve 4 çocuğuyla birlikte idam ettirildiğini, mumyaların da bu kişilere ait olduğunu belirtti. Karaman diğer iki mumyanın ise Anadolu Nazırı olan ve 1320 yılında ölen İşbuğa Nuyin'e ve İlhanlı hükümdarı Sultan Mahmud Gazan Han Döneminde Anadolu Nazırlığı görevine getirilmiş ve Amasya'da ikamet etmekte iken 1297 yılında vefat eden Şehzade Cumudar'a ait olduğunu söyledi.
Karaman müzedeki heykel ve mumyaları bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getirdi.