MUĞLA’nın TRT arşivlerine girmeyi başaran tek yerel Türk halk müziği sanatçısı 66 yaşındaki İbrahim Ethem Yağcı, kendi olanaklarıyla köy köy dolaştı, gerçek kaynaklarından derlediği yöre türkülerinin notalarıyla sözlerini bir kitapta topladı.
Muğlalı İbrahim Etmem Yağcı, halk türkülerini aslına uygun ezgileriyle ve sözleriyle gelecek kuşaklara aktarmak için çıktığı yolda amacına ulaştı. Araştırmalarını TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Hasan Özel’le paylaşıp kaybolmaya yüz tutan yöre türkülerini aslına uygun notalarına döktürdü. Yağcı, 59 ünlü türkünün notalarıyla sözlerini 135 sayfalık, 'Notaları ile Muğla Türküleri' adlı kitapta topladı.
Amacının halk türkülerini aslına uygun ezgileri ve sözleriyle gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu belirten Yağcı, "Muğla folklorunun önemli ürünlerinden olan halk türküleriyle çocukluğumdan beri haşır neşirim. Gençlik dönemimden itibaren icracı ve öğretici konumunda birçok alan ve kurumda görev yaptım. Yöre türkülerinin radyo ve televizyonlarda yapılan gerek söz, gerekse ezgi yanlışlıkları beni son derece üzdü. Bu alanda 2000’li yıllardan itibaren Muğla’dan doğan halk türkülerimizin en eski söyleyişleri konusunda araştırmalara başladım. Sonunda amacıma ulaştım ve onları notaları ve sözleriyle bir kitapta topladım" dedi.
Muğlalı eski Bayındırlık Bakanı Erman Şahin de Yağcı’nın yıllardır iğneyle kuyu kazar gibi yaptığı ve herkesle paylaştığı çalışmalarının önemli bir miras olduğunu söyledi.