Mustafa ERCAN/ MERSİN, () - MERSİN'de Sanat Etkinlikleri Derneği ev sahipliğinde 'Mersin Ses Veriyor' sloganı ile 13'üncü Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi için saygı duruşunda bulunulması ve genç İngiliz keman virtüözü Charlie Siem'in Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde verdiği konserle başladı.
13'üncü Mersin Uluslararası Müzik Festivali Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Festivalin açılış konserine Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, CHP Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Şanal, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağçı ile sanat severler katıldı. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi için saygı duruşu ile başlayan festivalin açılış konuşmasını yapan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağçı, festivalin başlarken salonu dolu görmenin bir yıl verdikleri emek ve yorgunluğa değdiğini belirterek, "Soma faciası yüreğimize öyle bir acı düşürdü ki, 3 günlük yasla, çok yıllık yasla geçmeyecek bir acı bu. Ama benim farklı bir inancım var. Ne zaman sevdiklerimi özlesem penceremi açar yıldızlara bakarak onlarla buluşurum. Onlar da artık yıldızlardı. Bütün dileğim, geri kalanların başına tekrar bu tür şeyler gelmesin diye gerçek anlamda çalışmalar yapabilmek. O yiğitlere yazıktır. Bu nedenle festivalimizi bir süre ertelemek durumunda kaldık ama şimdi devam ediyoruz. Tüm etkinliklerimizi Soma'da yitirdiklerimiz şehitlerimize yolluyoruz, onlara adıyoruz" dedi.
Konuşmasının ardından bu yıl 'Mersin Üç Güzellere Müzik Arıyor' sloganı ile 4’ncüsü yapılan Beste Yarışması’nın birincisi, Atlas rumuzlu bestesinin yazarı Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği son sınıf öğrencisi Melis Öztoprak sahneye çağrıldı. Sahneye gelen Öztoprak'da yaptığı konuşmasında, ödülünü Soma faciasında yaşamını yitirenlere adadığını söyledi. Öztoprak daha sonra ödülünü Başkan Yağcı'nın elinde aldı. Daha sonra ise Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü de genç kemancı Veriko Tchumbridze'ye, Festival Kent Ödülü'nün bölgede yayıncılık adına tarihsel süreçte önemli misyon üstlenmiş merhum Nimet-İhsan Tufan adına Tankut Tufan'a, Festival Sanat Ödülü, Barış İçin Müzik Vakfı'nda Mehmet Selim Baki'ye verildi. 
Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası sahne aldı. Orkestra konserde çeşitli eserler seslendirdikten sonra genç İngiliz keman virtüözü Charlie Siem sahneye geldi. Sanatseverleri Türkçe 'İyi akşamlar' diyerek selamlayan Siem ardından orkestraya eşlik etti. 15 yaşında bir orkestra ile ilk konçertosunu çalan ve 18 yaşında Londra Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile sahneye çıkan Charlie Siem'in, daha önce Yehudi Menuhin'in de çaldığı 1735 yapımı Guarneri del Gesu kemanı ile Mersinlilere kuzeyin esintilerini yaşattı.

ME (SÜ/RT) (FOTOĞRAFLI)