Eyüp KELEBEK/ ESKİŞEHİR, () - ANADOLU Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin 2-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği '16'ncı Uluslararası Eskişehir Film Festivali'nde bu yılki onur ödülleri sinema sanatçıları Kemal Sunal ve Perihan Savaş'a verildi. 2000 yılında vefat eden Kemal Sunal'ın ödülünü eşi Gül Sunal aldı.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali'nin açılış töreni akşam saatlerinde Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'deki Sinema Anadolu Salonu'nda yapıldı. Törene Eskişehir Vali Vekili  Ömer Faruk Günay, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Ardar, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, sinema sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı.
DEVLET DESTEĞİ YOK
Sinema sanatçısı Perihan Savaş açılış töreni öncesinde basın mensuplarının sinema ile ilgili yönelttiği çeşitli soruları yanıtladı. Savaş, "Biz burada nasıl Amerikan, Fransız ve İngiliz filmlerini izliyorsak oradaki sinemalarda da Türk filmlerini izlemek istiyoruz. Ama maalesef böyle bir pazar yaratılmıyor. Tabi bunda devletin de desteği lazım. Dünyanın her yerinde, bütün sinemalarda, sinemacıların arkasında devlet desteği var. Ama bizde yok. Bizde çünkü insanların uyandırılmaması gerekiyor. Hep sürekli uyumaları gerekiyor. Yapılan filmler ve sanatçıların verdiği mesajlarda hep 'Uyanın, yanlış bunlar' var" dedi.
REKTÖR GÜNDOĞAN: ÜNİVERSİTELER KÜLTÜREL VE SANATSAL MEKANLARDIR Festivalin açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Üniversiteler sadece bilimsel çalışmaların yapıldığı ve bu doğrultuda sadece eğitim ve öğretimin sürdürüldüğü yerler olarak görmemek gerekir. Üniversiteler aynı zamanda kültürel ve sanatsal mekanlardır" dedi.
Anadolu Üniversitesi İletişim bilimleri Fakültesi dekanı ve Eskişehir Film Festivali Başkanı Prof. Dr. Nezih Orhon'da Eskişehir Film Festivali'nin 16'ıncı yılını, Türk sinemasının 100'üncü yılının kutlandığını ifade ederek yeni bir döneme, yeni bir çağa doğru gedildiğini söyledi.
EMEK ÖDÜLLERİ TÖZÜM VE ÖZSOY'UN
Törende seslendirme sanatçısı Jeyan Mahfi Ayral Tözüm ve fotoğraf sanatçısı Güngör Özsoy'a 'Emek' ödülleri verildi. Eskişehir Film Festivali'nin bu yılki 'Onur Ödülleri' ise sinema sanatçısı Kemal Sunal ile Perihan Savaş'a verildi. Perihan Savaş ödülünü Dekan Prof.Dr.Nezih Orhon'dan aldı.
ONUR ÖDÜLLERİNİ ALDILAR
Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Perihan Savaş, "Gerçekten baktığınız zaman sinemaya, bugün eğer buradaysam doğru bir şey yapmışım diyorum. Eskişehir Film Festivali'nde güzel şeyler yapılıyor. Genç arkadaşlarımı kutluyorum. Hepsinin gözünde, yüzünde, ruhunda, kalbindeki o heyecanı görüyorum. Işık veriyorlar. İşte bunlar sinemanın ışığı. Hepsini kutluyorum" dedi.
Eşi Kemal Sunal'ın ödülünü Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan'dan alan Gül Sunal da yıllar önce Ankara'dan Afyonkarahisar'a trenle gittiklerinde geceleyin Eskişehir garında durduklarını anlatı. Soğuk havada garda sıcak susamlı simit aldıklarını belirten Gül Sunal, "Şimdi simitler kadar sıcak bir eğitim ortamında kendimi buluyorum. Onur ödülünü eşimin çok değer verdiği Perihan Savaş'ın da alması bir onur, gurur, sevgi vesilesi oldu benim için" diye konuştu.
Açılış törenin ardından Eskişehir Film Festivali yönetmen Steven Knight'in 'Locke' adlı filminin gösterimi ile başladı. Festivalde 3 belgesel, 51 uzun metrajlı, 55 de kısa metrajlı film gösterime sunulacak. 

EK (EK/RT) (FOTOĞRAFLI)