Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - KAYSERİ'de 1946 yılından bu yana kazı çalışmalarının sürdüğü ve Anadolu’nun en eski yazılı belgelerinin bulunduğu Kültepe Kaniş- Karum ticaret kolonisinde, dünyanın en eskisi olduğu öne sürülen vasiyetname bulundu. Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Çalışmaları Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, vasiyetnamede 'eşek borcu' ödemesinden söz edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kayseri'de M.Ö. 4 binli yıllarda Hititler'e dayanan tarihiyle açık hava müzesi olarak nitelendirildiğini Kültepe Kaniş-Karum'da 1946 yıllından bu yana arkeoloji çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye’nin en uzun soluklu tarih yolculuğunun bu yıl 69’cu yılı kazı çalışmalarının başladığını söyledi. Bulunan belgelerle Anadolu’da yazının ilk kullanıldığı yer olarak tescillenen bölge için Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yılki hedeflerini şöyle dile getirdi:
"Burası Ön Asya’nın hemen hemen en büyük yerleşim yerlerinden bir tanesi ve 3 kilometrelik alanla, gerçekten antik dünyanın yani günümüzden 4 bin yıl öncenin en büyük şehirlerinden biri. Bu seneki hedefimiz yine Kültepe’de 4-5 ay kadar çalışma olacak. Kültepe’deki büyük saraysal yapının ortaya çıkarılmasına sağlayacağız. Ama diğer taraftan da şu an içinde bulunduğumuz, Karum alanında Asurlu tüccarların yaşadıkları mahalleleri ve evleri belirleyeceğiz."
Prof. Dr. Kulakoğlu, kazı çalışmalarını başlattıkları bu günlerde açılan bir mezarda ilk defa çivi yazılı tablet bulunduğunu ve bunun şu ana kadar bulunmuş en eski vasiyetname olduğunun ortaya çıktığını anlattı. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, şöyle devam etti:
"Burada gördüğünüz mezarda kazı yaparken ilginç bir buluntuyla karşılaştık. Kültepe’de yapılan kazılarda ilk defa bir tablet, mezarda bulundu. Çok sevindik. Bu herhalde bir dua metni, ölünün 'öbür dünyaya' sağ- salim gidebilmesi için bir metin, bir dua sandık. Filolog bir arkadaşımız vardı. Ona okuttuk. Tahminlerimiz bir dini metin olması yönündeydi. Ama bir eşek satışıyla ilgili metin çıktı. Bizim için çok sürpriz bir buluntu oldu. Bu tablette bahsedilen metine aşağı yukarı 'Bu mektubumu okuduğun zaman, bu eşeğin sahibine git, eşeğin sahibine bir bölü üç mina gümüş ver' deniliyor."
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Anadolu’nun ilk yazıyla tanıştığı yer olarak bilinen Kaniş-Karum'da 25 bine yakın tablet bulunduğunu, koloninin UNESCO Dünya Bellek listesine aday olduğunu ve 2015’te bu listede yer alacağını ekledi.

FOTOĞRAFLI