Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, () - DENİZLİ’nin 3 değeri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Denizli Valiliği’nin yaptığı çalışmalar sonunda başvuru yaptığı 8 kültürel değerden 'Sudan Koyun Geçirme Geleneği', 'Denizli Keşkeği' ve 'Bardakçılık-Çömlekçilik Geleneği', Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Somut Olmayan Kültürel Ulusal Miras Listesi’ne alındı. Denizli’nin somut olmayan kültürel miras sayısı 7’ye yükseldi.
Türkiye’nin 2006 yılında imzaladığı ve taraf olduğu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin illerindeki somut olmayan kültürel değerlerin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, yöresel sazlar çalan ve oynayan sanatçı Hayri Dev, 2008 yılında 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak seçilmiş, geçen yıl da 'Zeybeklik Geleneği', 'Yarenlik Geleneği' ve 'Çalgı Yapımcılığı Geleneği' de aynı listeye alınmıştı.
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, 'Terakota Sanatı', 'Eren Günü Etkinlikleri', 'Tel Kırma Oyası', 'Yatağan Palası', 'Boğaz Havaları Geleneği'yle ilgili bakanlığın değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
LİSTEYE ALINAN GELENEKLER:
Sudan Koyun Geçirme: Denizli’nin Baklan İlçesi, Hadim, Konak, İcikli, Beyelli ve Kavaklar köylerinde, Çal’da ve köylerinde tarihten günümüze Büyük Menderes’te koyunlar sudan geçirilerek yünleri yıkanır sonrasında da sonrada kırkılır. Bu koyunların sudan geçirilmesi 8 asırdır süren bir gelenek. Aşağıseyit Köyü’nde geleneksel bir yarışma ve şenlik şeklinde her yıl yapılır.
Denizli Keşkeği: Babadağ İlçesi başta olmak üzere Baklan, Çal, Çivril, Acıpayam, Tavas ilçelerinde çeşitli gün ve kutlamalarda ana yemek olarak yenir. Haşlanmış koyun veya keçi etiyle haşlanmış ve dövülmüş buğdayın büyük kazanlarda tokmak yardımıyla sakız kıvamına gelinceye kadar dövülmesiyle yapılır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olan ve tereyağıyla servis edilen keşkek yemeği, Babadağ’da eylül ayının ilk haftasında Geleneksel Keşkek Günü etkinliğiyle yaşatılıyor.
Bardakçılık-Çömlekçilik Geleneği: Serinhisar, Çivril, Tavas ve Sarayköy’de çok eski tarihlerden beri testi, toprak bardak, küp, saksı yapılır. Yörede bol olan kırmızı toprak hammadde olarak bu sanat dalının gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Toprak bardaklar suyu soğuk tuttuğu için halen yaygın olarak kullanılmaktadır.

ONB (İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)