UNESCO heyeti, Dünya Mirası Asil Listesi'ne girme başvurusunda bulunan İzmir'in Foça İlçesi'ne gelerek, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Bartın'ın Amasra İlçesi'nden gelen heyet, Tarihi Ceneviz Ticaret Yolu'nun önemli noktalarından biri olan Foça Kalesi ve kent surlarıyla birlikte ilçenin diğer tarihi ve turistik mekanlarını da gezdi.
UNESCO'ya Başvuru Komisyonu Başkanı ve Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Sabaz, Doç. Dr. Mustafa Artar ve arkeologlardan oluşan heyet Foça kazıları, restorasyon çalışmaları ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Foça'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, Ukrayna'nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 'Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' başlıklı adaylık dosyasını hatırlatarak, Türkiye'de yer alan Cenevizliler dönemine ait eserlerin de dahil edildiğini kaydetti. Bu eserlerin İstanbul'daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir'deki Foça ve Çandarlı Kaleleri, Bartın'daki Amasra Kalesi, Düzce'deki Akçakoca Kalesi ile Sinop Kalesi olduğunu vurgulayan Aydın, artık amacın UNESCO Dünya Mirası Asil Listesi'ne girmek olduğunu söyledi.
Amasra'nın bu listeye girebilmesi için yapılacak hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere İzleme Heyeti ve Yürütme Komitesi oluşturduklarını anlatan Baran Aydın, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)'nın da projeye önemli destek verdiğini dile getirdi. Baran Aydın, "Arkeoloji, sanat tarihi, tarih planlama, tasarım ve restorasyon, sivil toplum kuruluşları, sosyal araştırmalar ve halkla ilişkiler konu başlıkları altında 'UNESCO Dünya Mirası Yolunda Amasra' çalıştayının ardından Sinop Kalesi, Düzce Akçakoca Kalesi, İstanbul Yoros Kalesi ve Galata Kulesini gezdik. Son olarak Foça ve Çandarlı Kalesi'ni incelemeye geldik. Foça'da Ceneviz izlerini ve yıllardır yapılan çalışmaların geldiği noktayı gördük. Çok faydalandık. Foça'nın tecrübeleri Amasra'daki çalışmalarımızda bize yol gösterici olacak. Burada uzun süredir kullanılan çok önemli onarım ve restorasyon tekniklerinden, yıllardır kazı ve restorasyon çalışması yapılmayan Amasra'da yararlanacağız. Gerekli notlarımızı aldık. Bunları Amasra Kalesi ve diğer eserlerin restorasyonunda benzer uygulamalar yaparak değerlendireceğiz" dedi.
Foça Kalesi, Surlar, Athena Tapınağı ve Kazı Alanı ile güzergah üzerindeki Deniz Kuvvetleri Denizciliği Sevdirme ve Geliştirme Merkezini de gezen heyet, Pers Anıtı ve köylerin ardından yarın Çandarlı Kalesi'nde incelemeler yaptıktan sonra bölgeden ayrılacak.

SG(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)