MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde yaz aylarını geçiren Vecdi Candemir'in, Anadolu'nun dört bir köşesinden topladığı eski eşya ve atık malzemeler ile yaptığı heykeller, hayranlık yarattı. Vecdi Candemir, "Yıllar öncesi kullanılan, günümüzde ise tuhaf olarak nitelendirilen malzemelerden yaptığım eserler, önce Bodrum'da, ardından Belçika'da sergilenecek. Eserlerimde son yüz yılda kullanılan ama şimdi kaybolmaya yüz tutan birçok el aletinin izlerini görebilirsiniz" dedi.
Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1972 yılında resme yönelen sonrasında grafik ve tasarım çalışmaları yapan 61 yaşındaki Vecdi Candemir'in eserleri, ilgi çekti. Eskici dükkanını işleten Candemir'in son 40 yılda Anadolu'nun dört bir köşesinden topladığı eski ve atık malzemelerden heykeller yaptı. Vecdi Candemir'in, unutulmaya yüz tutan çıkrık kolları, masat (bıçak bileme aleti), arşın, kirkit (dokuma tezgahı), nalbant bıçakları, gem, kilit aynaları, tokaç (çamaşır yıkama tahtası), ersin (hamur kesme bıçağı), büyük balık iskeletleri, kurutulmuş kılıç balığı kafası, eski tüfek, kasatura, eski saat çarkları ve dişlilerine tekrardan hayat verdiği görüldü.
BODRUM VE BRÜKSEL'DE SERGİLENECEK
'Duvar takıntıları' adlı serginin 22 Temmuz'da Ortakent-Yahşi'deki Muart Sanat Galerisi'nde, Eylül ayıda da Belçika'nın Brüksel kentinde sergileneceğini belirten Candemir, "Bir kültür mirası olarak günümüze kadar ulaşan yüzyıllardır bu topraklarda kullanılan ve artık terk edilerek unutulmaya yüz tutan birçok ahşap ve metal obje eserlerimde yeniden canlandı. Bunların bir kısmı sanayi öncesi dünyada önemli işlevlere sahipken, bugün elimize aldığımızda neye yaradığını anlamaya çalıştığımız araçlar aslında çok da eski olmayan tarihlere kadar dünyanın dört bir köşesinde kullanılmaktaydı. Yıllar öncesi kullanılan günümüzde ise tuhaf olarak nitelendirilen malzemelerden yaptığım eserler önce Bodrum'da ardından Belçika'da sergilenecek. Eserlerimde son yüz yılda kullanılan ama şimdi kaybolmaya yüz tutan birçok el aletinin izlerini görebilirsiniz" dedi.
Candemir'in yaklaşık 60 parça eserinin yer alacağı serginin 2 Ağustos tarihine kadar ziyarete açık kalacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI