BİTLİS’te tarihi yapıların korunması ve taş işlemeciliğinin geliştirilmesi amacıyla Taş Restorasyon Kursu açıldı. 25 kursiyer 600 saatlik kursun sonunda taş işlemeciliği eğitimini tamamlayarak, bölgedeki sivil mimarinin korunmasına katkı sunacak.
Bitlis Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında açtıkları kurs sayesinde, gençlere taş işçiliği eğitimi veriyor. Son yıllarda taş ustası kalmayan Bitlis’te hem taş ustası yetiştirmek, hem de sivil mimari örneklerinin yeniden ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayacak gençler için de ayrı bir istihdam kapısı oluşturulacak.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan KUDEB Sorumlusu Zekeriya Urfan, SODES kapsamında başlatılan kurs sayesinde çevre illerden getirilen taş ustalarının yerine artık Bitlis’teki gençlerin çalıştırılacağını söyledi. Urfan şöyle konuştu: 
"Taş restorasyonu eğitimi bir aydır başlamış durumda. Planlarımızda kent atölyesi var. Atölyemiz bizim ilk çalışmamız olacak. 70’li yıllardan sonra betonarme binalara geçiş yapıldıktan sonra Bitlis’te aktif çalışan taş ustası ne yazık ki kalmadı. Bu bağlamda restorasyon şehri potansiyeli olan bir Bitlis’in kendi çocuklarının yetiştiği ve kendi çocuklarından oluşan bir restorasyon ekibi oluşturma hedefi ile yola çıktık. Bu projemizin ilk yılını SODES karşılayacak. Daha sonra ise yolumuza KUDEB olarak devam edeceğiz. Bu sayede şu an itibari ile 25 kursiyerimiz burada eğitimler alıyor. İkinci etapta ise inşallah 25 kişi daha yetiştirip 50 tane restoratör ile Bitlis’te hizmetlerimize devam edeceğiz."
Bitlis’in sivil mimari örneklerinin tamamıyla taş yapılardan oluştuğunu da dile getiren Urfan, "Bütün hanları, hamamları, çarşıları ve sivil mimari örneklerinin tamamı taş işçiliği ile günümüze kadar geldi. Bu kursiyerlerimizin ailelerinin neredeyse tamamında taş ustaları vardı. Ancak betonarme kültüründen sonra unutulan bir meslek haline gelmiş. Taş restorasyonu eğitimimiz 100 günlük olup, 600 saat sürecek. Kursiyerlerimiz kurslarını tamamladıktan sonra kolaylıkla iş bulacaklar. Çünkü bu mesleğin istihdam alanı çok geniş. Mesela şu an Bitlis’te restorasyonu devam eden 4 tane yapımız var. Bizler bu restorasyon çalışmalarımızı Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerimizden gelen ustalarla sürdürüyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI