Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), () - MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, teknesiyle balık avına çıkan Hüseyin Atsız'ın ağlarına biri 40, diğeri 60 santimetre uzunluğunda iki amfora takıldı. Amforalar Mersin Müzesi'ne teslim edildi.
Hüseyin Atsız, amforaları teknenin kaptanı Abdul Halim Özer'in Erdemli açıklarına 12 mil uzaklıkta 200 metre derinlikten çıkarttığını söyledi. 20 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Atsız, zaman zaman bu tür amforalara rastladıklarını, çıkarttıktan sonra da müzeye teslim ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Bizler ekmeğini denizden kazanan insanlarız. Denizlerimizin temizliği ve içerisinde barındırdığı tarihi de önemsiyoruz. Erdemli bölgesi tarihi ve kültürel yapısı ile açık hava müzesi gibidir. Tabii denizi de aynı durumdadır. Karadaki kültürel değerler ne kadar kıymetli ise denizdeki kültürel varlıklarımız da o derece kıymetlidir. Biz balıkçılar denizdeki balıklar kadar denizden çıkan kültüre de o derece sahip çıkmak zorundayız. Eğer ağa takılan amforaları geri denize atsaydık mutlaka kırılıp tahrip olacaktı. Biz insanlık vazifemizi yerine getirerek Müze Müdürlüğü'ne teslim ediyoruz. Sadece ben değil diğer balıkçı arkadaşlarımız da aynısını yapardı."
Erdemli Balıkçı Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın ise balıkçı arkadaşlarının çevreye ve kültürel mirasa sahip çıktığını dile getirerek, "Arkadaşlarımızın ağlarına takılan amforayı getirerek müzeye teslim etmelerinden dolayı kutluyorum. Bizler hem denizine hem de kültürel mirasına sahip çıkan insanlarız. Erdemli açıklarında 12 mil uzaklıkta ağlara takılan amforalar denizden tutulan balıklar kadar değerlidir" diye konuştu.
Müze yetkilileri ise amforaların hangi döneme ait olduğunun araştırıldığını söyledi.

MD(AŞ/OA/BT) (FOTOĞRAFLI)