ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Göbeklitepe'nin medeniyetler şehri Şanlıurfa'yı dünyanın en önemli kentlerinden birisi yaptığını ifade etti. Bakan Çelik, mutlaka görülmesi gereken Göbeklitepe ile kente 'Gez dünyayı gör Urfa'yı' sloganının ortaya çıktığını söyledi.
Hz. Adem ile Hz. Havva’nın yaşadığı yer olarak gündeme gelen Göbeklitepe’de, 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında kazılara başlandı. Şanlıurfa’ya 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe’de yapılan kazılarda, üzerinde hayvan ve insan figürlerinin bulunduğu ’T’ biçimli dikili taşların yanı sıra çapları 15 metreye varan daire ve dikdörtgen biçimli tapınak kalıntıları bulundu. 12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı kabul edilen Göbeklitepe'de fotoğraf sanatçısı Zekai Demir tarafından çekilen ve seramik üzerine yansıtılan 25 eser, bugün Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sergilendi.
Doğuş Grubu sponsorluğunda gerçekleştirilen serginin açılış törenine; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti milletvekilleri Halil Özcan, Zeynep Karahan Uslu, Mehmet Akyürek, Emin Önen, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile bürokratlar katıldı.
Serginin açılışında konuşan Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, 12 bin yıllık geçmişi bulunan Göbeklitepe'nin tarihin en büyük arkeolojik keşfi olduğunu ifade ederek, "Doğuş Grubu olarak ülkemizin tarihsel mirasını ortaya çıkaracak projelerin desteklenmesini oldukça önemsiyoruz. Göbeklitepe Tanıtım Projesi’ne destek vermemizin ardında da bu tarihsel mirasa sahip çıkma ve bu mirası gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarma hassasiyetimiz yer alıyor. Bu tanıtım projesi ile Göbeklitepe’nin daha fazla kişi tarafından duyulacağına, Şanlıurfa'nın daha da değerlenerek hak ettiği ilgiyi göreceğine ve dünyanın birçok yerinden binlerce konuğu ağırlayacağına yürekten inanıyoruz" dedi.
BAKAN ÇELİK: GEZ DÜNYAYI GÖR URFA’YI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında Şanlıurfa'nın medeniyetler kenti olduğunu ifade etti. Göbeklitepe sergisinin kentte açılmasının mutluluk verici olduğunu vurgulayan Bakan Çelik şöyle konuştu:
"Urfa medeniyetlerin kavşağı, medeniyetlerin adeta aynasıdır. Başka bir ifade ile Şanlıurfa'ya açık hava müzesi de diyebiliriz. Bunun önemine son yıllarda varabildik. Öyle ki; hala Göbeklitepe'yi Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmakta zorlandığımızı söyleyebiliriz. Onun için bugün bu sergi son derece önemli bir organizasyondur. Bu eser Türkiye ve dünyada bu mekan; 12 bin yıl öncesini günümüze taşımaya dönük, gayretlerle birlikte ben inanıyorum bir başka organizasyonla ortaya çıkacak. Eskiden; 'Gez dünyayı gör Konya'yı' derlerdi ama 12 bin yılık geçmişe sahip bu eser ile artık 'Gez dünyayı gör Urfa'yı' sloganı ortaya çıkıyor. Artık Urfa’yı dünya insanlığının görmesi konusunda her türlü alt yapının hazır olduğunu da çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz."
Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi ve sergiye katkı sundukları için; Bakan Çelik, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'e plaket verildi.