ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu'nun (ABT) kuruluşunun 30'uncu yıl dönümüne özel sahneye konulan 'Azizname' adlı oyunda, temsili padişah devlet hazinesini ayakkabı kutusunda taşıdı.
ABT'nin yıl dönümü nedeniyle Antalya'da tiyatro sanatçısı Cenap Aydınoğlu'nun arşivinden derlediği 'Dünden Bugüne ABT' konulu oyun afişleri sergisi açıldı, ardından tiyatro gösterisi düzenlendi. Karaalioğlu Parkı'ndaki serginin açılış törenine, aralarında Ahmet Mekin, Ahmet Gülhan, Sümer Tilmaç ile gazeteci-yazar Tayfun Talipoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda konuk ve vatandaşlar katıldı.
SANATÇILAR TİYATROYU ANLATTI
'ABT'nin 30'uncu Yılı Sergisi'nin açılış konuşmasını, tiyatro ve sinema sanatçısı Sümer Tilmaç yaptı. Tilmaç, Halkevleri'nde eğitim aldığını, 50 yıl önce ilk kez Antalya'da tiyatro sahnesine çıktığını anlattı.
Mehmet Gülhan da "ABT'nin 30 yıldır ara vermeden ayakta durması, tiyatro sanatı açısından gurur verici. Tiyatrolarına sahip çıkan Antalyalıları kutluyorum" dedi.
Arşivinden dergilenen afiş sergisinin yanı sıra ABT'nin 30 yılını sığdırdığı bir de kitap hazırlayan Aydınoğlu, hafızalardan silinen oyunları afişlerle ve kitapla yaşattığını söyledi.
AYAKKABI KUTUSU SAHNEDE
Serginin ardından Aziz Nesin'in öykülerinden derlenen 'Azizname' adlı eser, 30'uncu yıla özel sergilendi. Günümüze uyarlanan eserde, son günlerde ülke gündemine oturan birçok olay mizahi bir şekilde dillendirildi, temsili padişahın 'ayakkabı kutusu' esprisi de güldürdü.
Yücel Erten'in derlediği, Taner Çelik'in hikayeleştirdiği, Murat Sarı'nın yönettiği oyunda temsili padişah, devletin hazinesini ayakkabı kutusunda taşıdı, halk alkışlar eşliğinde "Çok yaşa padişahım" tezahüratı yaptı. Oyun, hep bir ağızdan okunan 'İzmir'in Dağları'nda Çiçekler Açar' marşıyla son buldu.