SERAMİK sanatçısı Gülden Toker'e ait NİDABA Sanat Atölyesi'nde bu yıl üçüncüsü gerçekleşen 'Raku Şenliği'nde, Japonların geleneksel seramik yapım ve pişirim tekniklerinden 'raku' bir kez daha denendi.
Atölye bahçesindeki etkinliğe, üniversiteden akademisyenler, resim, heykel, seramik, el sanatları sanatçıları, çanak-çömlek üreticileri katıldı. Şekillendirilen seramik çamurlar, varil içinde 1000 derecelik ısıda pişirildi. Varilden çıkarılan kor halindeki objeler, kazılan çukurlarda, teneke kutularda organik maddelerin yakıldığı ateşin içine bırakıldı. İslendirilip karartılan eserler, suya atılıp soğutuldu, yanmış maddelerden arındırıldı. Can verilen çamur eserler, 'raku' çalışmalarını heyecanla izleyen sanatseverlere hediye edildi.
GEÇMİŞİ 16'NCI YÜZYILA UZANIYOR
'Raku Şenliği'nde, seramik ustası Ahmet Taşhomcu, pişirme tekniği öncesinde torna çalışması yaptı. Meraklılar da torna başına oturup, hamur halindeki çamuru şekillendirdi. Gülden Toker, Japonların geleneksel 'raku' tekniğinin geçmişinin, 16'ncı yüzyıla kadar uzandığını, rahatlık ve neşe anlamını taşıdığını belirtti. (FOTOĞRAFLI)