SAMSUN Devlet Opera ve Balesi sanatçısı 32 yaşındaki Orhan Öner Özcan, 'Her 10 Kasım - Atatürk İçin Ağıt' adlı eseri besteledi. Özcan, "Bu eseri neden yaptığımı düşündüğümde, Atatürk’e borcumu ödemeye çalıştığımı anlıyorum" dedi.
Samsun Devlet ve Opera Balesi sanatçısı Orhan Öner Özcan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma etkinliklerinde söylenmek üzere senfonik bir ağıt besteledi. Sözleri Murat Göksu’ya ait olan 'Her 10 Kasım-Atatürk İçin Ağıt' adlı eserin uzun versiyonu ilk olarak 2013 yılında Samsun ile Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde, 10 Kasım'da saat 09.05’te aynı anda icra edildi.
Sanata 6 yaşında piyano dersi alarak başladığını söyleyen Orhan Öner Özcan, 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bölümü'nden mezun olduğunu belirtti. Mezun olduktan sonra Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde kadrolu olarak göreve başladığını söyleyen Özcan, eseri günde 18 saat çalışarak toplamda 3 ayda bitirdiğini dile getirdi. Özcan, şunları söyledi:
"Kendimi her zaman hayal ettiğim, klasik müzik besteciliği için bir şeyler yapabilecek durumda hissettim. Bunun için bir sürü çalışma yaptım. Sonra da daha önce hiç yapılmamış bir çalışmayı sunmak istedim. Sözleri Murat Göksu’ya ait olan 'Her 10 Kasım-Atatürk İçin Ağıt' adlı eseri besteledim. Eserin ilk bölümünü 2011 yılında, diğer bölümünü ise 2013 yılında besteledim. Bu eser, Cumhuriyet tarihinde Atatürk’ün ölümü için yazılmış ilk büyük klasik eser. Bu zamana kadar 'Atatürk öldü' diye anısına yapılan değil de, bütün o yılları tanıtan eserleri duyduk. Bu eseri önemli kılan özelliklerden biri sadece 10 Kasım için yapılmış olmasıdır. Ben bu eseri Atatürk için yapılmış senfonik ağıt olarak adlandırıyorum."