MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde geçmişin izlerini korumak amacıyla oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatılırken, Beçin Kalesi'ni daha çok insanın görmesi için de çevre düzenlemeleri yapılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milas’ta kömür havzalarında ortaya çıkan tarihi oda mezarlar için kurtarma kazıları başlattı. Yeniköy Linyit İşletmesi’ne bağlı havzada Milas Müzesi Müdürlüğü başkanlığında yapılan kazılarda 38 tarihi oda mezar ve birçok buluntu ortaya çıkarıldı. Tarihi buluntularla oda mezarların Tunç Dönemi’nden Osmanlı Dönemi’ne kadar geniş bir zaman aralığını kapsadığı ve bölgenin arkeolojik tarihi açısından önemli veriler taşıdığı belirlendi. Bulunan taşınır kültür varlıkları Milas Müzesi’nde koruma altına alınırken, oda mezarlar ise yapımı tamamlandıktan sonra Arkeopark’a aslına uygun olarak taşınacak.
UNESCO MİRAS LİSTESİ’NDE
2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Beçin Kalesi; Roma, Bizans, Menteşeoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti gibi çok sayıda medeniyetten izler taşıyor. Farklı dönemlerde inşa edilen yapıların sırt sırta durduğu Beçin Kalesi’nde, belirgin gezi güzergahları ve seyir terasları oluşturulacak. Düzenleme çalışmaları bittiğinde, Bizanslılar tarafından kentte inşa edilen ve Menteşeoğulları Beyliği’nce geliştirerek beyliğin idari ve askeri merkezi haline getirdiği Beçin Kalesi, ziyaretçiler tarafından daha rahat gezilebilecek.