ÇANAKKALE Belediyesi 109 yıllık tarihi er hamamını restore ettirerek seramik müzesi haline getirdi. Orijinalliği bozulmayan hamamda kentin önemli kültürel mirası olan Çanakkale seramikleri sergileniyor.
Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı tarafından 1904 yılında er hamamı olarak inşa edilen ve 70 yıl hizmet veren Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak’taki tarihi yapının kullanım hakkı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı ile yapılan protokolle 2009’da Çanakkale Belediyesi’ne devredildi. Belediye Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu elemanlarınca hazırlanan rölöve-restitüsyon ve restorasyon projesi, 2010 yılı Haziran ayında Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca kabul edilerek çalışmalar başladı.
636 BİN LİRA HARCANDI
Restorasyon projesi kapsamında hamamın sokak cephesinde yer alan soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri müze girişi, bilgilendirme alanı ve sergileme alanı olarak düzenlendi. Sergileme alanları olarak fonksiyonlandırılan hamam 636 bin liralık harcamayla yeni görünümüne kavuşturulup, 'Çanakkale Seramik Müzesi' adıyla törenle hizmete açıldı. Açılışa, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Defterdar Mustafa Işık ve çok sayıda sanatsever katıldı.
İNCE İNCE İŞLENDİ
Protokol üyeleri, kurdeleyi kesip, müzeyi gezerek tarihi yapıyı ve içindeki seramik eserleri dikkatle inceledi. Ardından müzenin arka bahçesinde gerçekleşen açılış töreninde konuşan Başkan Gökhan, Çanakkale’nin yakın zamana kadar eserlerini koruyamamış bir kent olduğunu belirtip, “Biz 1990’lardan itibaren bu kent kimliğinin ortaya çıkarılması, eserlerinin korunması için büyük bir çaba gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Çanakkale’deki tarihi bölgelerin koruma altına alınması ve aynı zamanda bu yapıların korunması için mücadele ediyoruz. Osmanlı Devleti döneminde donanmaya ait askerlerin kullanması için er hamamı olarak inşa edilen bina, 1974 yılına kadar hizmet vermiş. Bu tarihi hamam için tek tek tuğla sayımı ile ince ince işlenerek bir seramik müzesi ortaya çıkarılmıştır. Çanakkale Troia’dan itibaren seramikleriyle anılan bir yerdir. Kentte geçmişten bugüne kadar üretilen seramiklerin sergilenmesi için bu yapıya ihtiyaç vardı. Seramik müzesi olması çok değişik bir düşünceydi. Kentimizin isteğiydi. Güzel bir çalışma oldu. Bence keyifli bir mekan oldu. İçerde hamamın banyo kısmı mermer kaplı. Burada mermerle seramiğin bir buluşması oldu. Hamamda o zaman askerlerin ne malzemeleri var, takunya, peştamal; burası bahriyelilerin hamamı, onları da yaşatmaya çalıştık” dedi.
Konuşmanın ardından Çanakkale Belediyesi tarafından seramik müzesi haline getirilen tarihi hamamın içinde sergilenecek seramikleri yapan seramik ustalarına çeşitli hediyeler verildi.