İSTANBUL Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF) kapsamında Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Beş Şehir' projesini yazmak için yollara düşen Arjantinli yazar Alberto Manguel, Erzurum'da gösterilen konukseverlikten çok etkilendi. Tanpınar'ın yazdığı İstanbul, Ankara, Erzurum, Bursa, Konya'yı dolaşarak 'Beş Şehir' kitabını yeniden kaleme alacak olan Alberto Manguel Erzurumlu kadınların pişirdiği yemekleri çok beğendi. Rus yazar Puşkin'in dolaştığı sokakta 'Baltahane' denilen asırlık Komesli Handa kartol (patates) közlemesi yedi ve çay içerek yerel sanatçılardan Erzurum türküleri dinledi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adnan Yazıcı ve işadamı Muammer Cindilli'nin konuk ettiği yazar Alberto Manguel, Erzurum’da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kitabında söz ettiği mekanları dolaştı, vatandaşlarla görüştü. Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi sorumlusu Nesim İbrahimhakkıoğlu'nun rehberliğinde Erzurum'un tarihi yerlerini gezen Alberto Manguel, Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin yürüttüğü 'Şehir ve Medeniyet Konuşmaları' konulu sohbet programını bir süre izledi. Alberto Manguel'in, Erzurum'u çok farklı anlatan Ahmet Hamdi Tanpınar adına kentte rastlamadığı için şaşırdığını belirten ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, "Tanpınar'ın adı Erzurum'da Havuzbaşında yaptırılmakta olan kent meydanına verilmeli" dedi.
PUŞKİN'İN GEZDİĞİ SOKAKTAKİ ASIRLIK HANDA ERZURUM TÜRKÜLERİ DİNLEDİ
Kadınların çalıştırdığı bir lokantada Erzurum'a has ayran aşı, su böreği, lahana ve yaprak sarması, mantı, ekmek kadayıfı yiyen Alberto Manguel, yemekleri çok lezzetli buldu. Kadın aşçılara teşekkür eden Alberto Manguel son gecesinde, Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mevlüt Aras'a göre, Rus şair ve yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'in 1836'da dolaştığı ve 'Erzurum Yolculuğu' adlı şiirinde izlenimlerini anlattığı sokağa gitti. Tarihi İpekyolu döneminde konaklanan bir mekan olarak bilinen Komesli Hana giren Manguel, soba ile ısınan 'Baltahane'yi ilgi ve merakla gözlemledi. Tarihi özelliği bulunan eski eşyaların sergilendiği Balthane'de sazlar eşliğinde Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek ile Gazelhan Nusret, Erzurum türkülerini seslendirdi. Sık sık notlar alan Alberto Manguel'e Baltahane'yi işleten Fatih Akmehmetoğlu kartol (patates) közlemesi ve çay ikram etti. Erzurum'daki gezisinin her anını Melih Külekçi görüntülerken, Alberto Manguen onuruna düzenlenen gece, sazlardan Erzurum’da 'gelin çıkarma' ezgisiyle sona erdi.
Erzurum'da gösterilen konukseverlikten çok etkilendiğini belirten Alberto Manguel, çok özel anlar yaşadığını söyledi. Arjantinli yazar, iki güne sığdırdığı gezinin ardından uçakla İstanbul'a gitti.