Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - KADİFEKALE'de gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalarda antik tiyatronun sahne duvarları ile girişi ortaya çıktı. Çalışmalar tamamlandığında İzmir, Efes ve Bergama'nın ardından yeni bir antik antik tiyatroya daha sahip olacak.
Antik Roma Tiyatrosu'nun kente kazandırılması çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Kamulaştırma kararı yapılan bölgede Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü yıkım çalışmalarıyla antik tiyatronun sahne duvarları ile girişi ortaya çıkartıldı. Yıkım çalışmalarının devam ettiği bölgenin çevresi, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından tel örgülerle çevrildi. Yıkımların tamamlanmasının ardından bölgede arkeologlar çalışmaya başlayacak. Arkeoloji kazıların tamamlanmasıyla ortaya çıkacak Antik Roma Tiyatro'nun, kent içindeki turizm hareketliliğine çok önemli bir ivme kazandırması bekleniyor.
Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'de gecekondular arasına sıkışıp kalan Antik Roma Tiyatrosu'nun ortaya çıkarılması için 12 bin 974 metrekarelik alan üzerinde kamulaştırma kararı almıştı. Bugüne kadar 11 bin 115 metrekarelik alanda 11 milyon 364 bin TL lira bedel ile 137 yapının tapusunu alan Belediye, 175 binanın yıkımını gerçekleştirdi. Geri kalan 20 parseldeki 15 yapıya ilişkin dava süreçlerinin ise devam ettiği bildirildi.
Kadifekale'deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917- 18 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter'ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu'nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp'ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.

FOTOĞRAFLI