AYDIN’ın Kuşadası İlçesi Davutlar Beldesi’ndeki Samson Dağları’nın Kuşadası Körfezi’ne bakan yamacındaki 11'inci Yüzyıl'dan kaldığı tahmin edilen Kurşunlu Manastırı, ilgisizlikten yıkılmaya başladı. Kubbesindeki ağaçların köklerinin, Bizans yapısı olduğu tahmin edilen tarihi manastırın taş duvarlarının çatlamasına neden olduğu belirtilerek, bir an önce önlem alınması istendi.
Aydın sınırlarındaki, Beşparmak Dağları’nda bulunan Stylos (Arapavlusu) Manastırı’ndan sonra tarihe tanıklık etmiş ikinci manastır olma özelliğine sahip Kurşunlu manastırı, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), her yıl manastırın içinde bulunduğu durumu tespit edip, kamuoyunu ve yetkilileri bilgilendiriyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, tarihi manastırın her an yıkılabileceğini belirtip, uyardı. Manastırın son yıllardaki en büyük sorununun, kubbesinin üzerindeki ağaçlar olduğuna dikkati çeken Sürücü, "İyice büyümeye başlayan ağaçların kökleri manastır duvarlarını çatlatıp, taşları yerlerinden oynatmaktadır. Yüksek bir tepede olan manastır iklim koşulları nedeniyle sık sık rüzgar almakta, manastır kubbesinin üzerindeki ağaçlar rüzgarda sallanmakta ve bu durum da duvarların çatlamasına yol açmaktadır. 'Tehlike geliyorum' diyordu. O da oldu, kubbenin taşıyıcı payelerinden birinin ve taşıyıcı kemerin yarısının tamamen yıkıldığını gördük. 8 asırı aşkın süredir ayakta kalan ve 200 yıl öncesine kadar işlevini sürdüren manastırın bugünkü hali çok kötü durumda" dedi.
Sürücü, manastırın yaz aylarında safari turlarıyla gelen turistlerin, kış aylarında ise mantar toplayıcılarının uğrak yeri olduğuna da dikkat çekip, "Bu haliyle insan güvenliği açısından büyük tehlike içermektedir. Özellikle insanlar içindeyken manastırın çökmesi bir faciayla sonuçlanabilir. Bu nedenle acil olarak tehlike yaratan bölgelerin etrafı çitle çevrilip, uyarı tabelaları konulması gerekir. Bir yandan da manastırın kurtarılması için gerekli iyileştirmelerin yapılması gerekir. Yoksa yöremizin bir kültür hazinesi ve Kuşadası turizmi için önemli bir tarihsel mekan olan bu manastır hızla yok olup gidecektir. Bu konuda ilgili kurumlara bilgilendirme yazısı göndereceğiz" dedi.


--- KUTU ---

Kurşunlu Manastırı

Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın doğusunda, eşsiz bitki zenginlikleri arasında yer alan Kurşunlu Manastırı, Bizans yapısı bir Ortodoks Manastırı olup, 11. yüyzılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Rumların Panagia Kurşuniatissa dedikleri manastır, Panagia sözcüğünden de anlaşılacağı üzere Meryem’e ithaf edilmiştir. Kurşuniatissa adı Türkçe kurşun kelimesinin Rumca bir ek almasıyla oluşmuş, muhtemelen yapıların üstünü örten kurşundan geldiği tahmin edilmektedir. Davutlar Beldesi’ne 12 kilometrelik bir tırmanışla ulaşılabilen manastır, ikonaperestlerin ve dinsizlerin saldırılarına karşı savunma ve eğitim amacıyla, gizlenebilmeleri ve tapınabilmelerine uygun bir coğrafyada olması nedeniyle, baskıdan kaçan din adamları tarafından kurulduğu bilinmektedir. Etrafı duvarlarla çevrili Kurşunlu Manastırı’nın merkezinde bir kilise bulunmaktadır. Manastır duvarlarının dışında 100 metre doğusunda bir mezar şapeli vardır. Kilisenin batısında, Bizans manastırlarındaki ofis binalarını akla getiren kule görünümlü üç katlı bir yapı bulunmaktadır.