Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 14 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında 16'ncısı düzenlenen 'Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali' sona erdi. Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın emaneti olarak gelenekselleşen festivalde, Türkiye'den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğu 21 oyun sahneledi.
Türkiye'ye ilk kez gelen Fransız Ilotopie Grubu'nun Seyhan Nehri üzerinde sunduğu 'Suya Yansıyan Düşler' adlı gösteri ile başlayan festivalde, İspanya'dan Yllana Tiyatrosu 'Muu', Romanya'dan Passe-Partout Tiyatrosu 'Biz İkimiz', İran'dan Inruzha Tiyatrosu 'Kuraklık ve Yalan' ve Azerbaycan Milli Akademik Dram Tiyatrosu 'Lenkeran Han'ın Veziri' adlı oyunları seyirciyle buluştu. Türkiye'den de İstanbul Devlet Tiyatrosu, 'Cimri', 'Hamlet' ve 'Çöl Fırtınaları', Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 'Kafesten Bir Kuş Uçtu-Guguk Kuşu', İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 'İstanbul Efendisi', Ankara Ekin Tiyatrosu 'Üçüncü Zil', Bursa Devlet Tiyatrosu 'Sarıpınar 1914', Mersin Devlet Opera ve Balesi 'Çalıkuşu', İzmir Devlet Tiyatrosu 'Son Çığlık', Adana Devlet Tiyatrosu 'Merhaba Hayat', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Nereye', Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 'Nafile Dünya', Kenter Tiyatrosu 'İyi Geceler Desdemona, Günaydın Juliet' ve 'Toplu Hikayeler', Tiyatro Kedi 'Bana Esmeyi Anlat' ve Van Devlet Tiyatrosu 'Ay Işığı Sirki' oyunlarını sahneledi.
SEYİRCİLERE TEŞEKKÜR
Festival kapsamında, tarihi Taşköprü üzerinde de müzik, dans ve performans gösterileri ile danstan müziğe, resimden sahne fotoğrafçılığına kadar birçok farklı konuda atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Festival kapsamında geleneksel olarak verilen Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün bu yıl ki sahibi de usta sanatçı Zeliha Berksoy oldu. Tiyatro Kedi'nin, 'Bana Esmeyi Anlat' adlı oyunuyla finali yapılan festivali değerlendiren Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Gökhan Doğan, festivalin her yıl bir önceki yıldan daha ileriye gittiğini belirtti. Gelecek yıl yapılacak festival için şimdiden çalışmalara başladıklarını bildiren Gökhan Doğan, "Festival biletleri satışa çıktığı gün tamamen satıldı. Seyirci ilgisi müthişti. Her yıl festivale ilgi artarak sürüyor. Her oyun tam dolu salonda oynandı. Festivalin İstanbul ayağı da vardı. Sabancı Üniversitesi'nde 5 oyun sahnelendi. Orada da ilgi büyüktü. Festival açılışını gelecek yıl da Seyhan Nehri üzerinde yapmayı planlıyoruz. Seyircilere teşekkür ediyoruz" dedi.

YB(BY/BT) (FOTOĞRAFLI)