KONYA'da 1917 yılında fotoğraf stüdyosu açan Hasan Behçet tarafından 1926 yılında Almanya'dan ithal edilen ahşap fotoğraf makinesi, İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi'nde sergileniyor.
19'uncu Yüzyıl'da Müslüman Türkler arasında 'günah olduğu' düşüncesiyle çok fazla ilgi görmeyen fotoğrafçılık işi, genelde gayrimüslimler tarafından yapıldı. 1886 yılında Konya'da dünyaya gelen Hasan Behçet ise İstanbul'da aldığı fotoğrafçılık eğitiminin ardından Konya'da 1912 yılında Ermeni fotoğraf ustası Garabet Kirkor Solakian'ın yanında mesleğe başladı. Ustasının ölümüyle fotoğrafhaneyi 1917 yılında devralarak Anadolu topraklarındaki ilk Türk stüdyo fotoğrafçısı oldu. Sadece dönemin ileri gelenlerinin fotoğraf çektirebildiği o yıllarda 'Foto Behçet' ismindeki iş yerinin önünde sık sık uzun fotoğraf kuyrukları oluştu. O dönemde elektrik olmadığı için çekilen cam üzerindeki fotoğrafların bastırılmak için Avrupa ülkelerine gönderilmesi nedeniyle son derece pahalı bir uğraş ve hizmet olan fotoğrafçılıkta, Hasan Behçet, Konya'da uzun yıllar tek olma özelliğini korudu.
MÜZEDE SERGİLENİYOR
Hasan Behçet vefat edince stüdyoyu ilk önce yeğeni Ahmet Oğul daha sonra da oğlu Yılmaz Oğul devraldı. Ancak, gerek teknolojideki gelişmeler gerekse de ekonomik zorluklar yüzünden zor günler geçiren Yılmaz Oğul, 2010 yılında stüdyoyu kapatırken, Hasan Behçet'in arşivinde Solakian'a ait 100, Hasan Behçet'e ait 5 bin basılı fotoğraf, bir milyon cam ve negatif film, çeşitli tarihlerde kullanılmış 5 fotoğraf makinesi ile çeşitli fotoğraf malzemeleri, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı. Yaklaşık 10 ay önce de Konya'nın 100 yıllık tarihine ışık tutan siyah beyaz fotoğraflar ve o yıllarda kullanılan fotoğraf makineleri, Büyükşehir Belediyesi'ne ait İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi'nde sergilenmeye başlandı.
88 YILLIK FOTOĞRAF MAKİNESİ
Şu an da müzede sergilenen malzemeler arasında yer alan ve Hasan Behçet tarafından 1926 yılında Almanya'dan ithal edilen 'Ernemann Dresden' marka 88 yıllık fotoğraf makinesi, görenlerin ilgisini çekiyor. Türkiye'de sadece 3 adet bulunduğu söylenen fotoğraf makinesi, son teknoloji ürünü dijital fotoğraf makineleri ile kıyaslandığı zaman şaşırtıyor. Ahşaptan yapılan fotoğraf makinesi, müzede üzerinde '1926 yılında Türkiye'ye 3 adet ithal edilmiş olup diğer ikisinin kimin elinde olduğu bilinmemektedir. Behçet Bey'in bu makinesinin önüne binlerce kişi el ele verip oturmuşlar, yıllarca anılarda kalacak pozlar vermişlerdir. Behçet Bey, Ahmet Oğul ve en son Yılmaz Oğul olmak üzere üç kuşak bu makineyi kullanmıştır' yazan özellikleri ile merkala inceleniyor.