DENİZLİ Belediyesi, bölgeye gelen ilk Türkler tarafından inşa edilen İlbade Mezarlığı kenarındaki 836 yıllık duvar, restore ettirdi. 300 metre uzunluğundaki duvarın kurtarılması için 1 milyon TL harcandı. İkinci etapta ise diğer bölümde yeralan 400 metre uzunluğundaki duvarın restorasyonu ile istinat duvarı yapılacak.
Denizli Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, Aydın 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan 6 ay önce izin alıp, yıkılmaya başlayan tarihi duvarı 4 ay süren çalışma sonucu kurtardıklarını belirtti. Başkan Zolan, "Denizli’nin tarihi bu duvarlarda. 836 yıl önce bölgeye gelen atalarımız tarafından yapılan tarihi duvar çok yıpranmış, göçmeler başlamıştı. Anadolu’daki ilk Türk mezarlıklarından olan Türk tarihinin kalbinin attığı İlbade Mezarlığı’nda 6 bin mezar taşını ayağa kaldırdık. Mezarlık çevresindeki tarihi duvar orijinal taşlarla restore edildi. Projenin ikinci etabında ise tarihi duvarın devamı olan 400 metrelik bölümü restore edilecek. Duvarın ön kısmına koruma duvarı dediğimiz istinat duvarı yapılacak" diye konuştu.
Zolan, Türk ve Denizli tarihine sahip çıkmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekleyip, "Tarihi duvarın 1178 yılında inşa edildiği, üzerindeki yazılardan anlıyoruz" dedi.