BURSA’da Osmanlı Devleti’nin ilk yapısı olarak bilinen Balabanbey Kalesi için 20 yıldır mücadele veren Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan, Koruma Alanı olan bölgeye Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 mahkeme kararına rağmen spor tesisi yapılmak istendiğini söyledi. Yandayan, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe hakkında, dava açtıklarını kaydetti.
Bursa’nın fethinden önce Bizans’ın elindeki kalenin alınmasının zor olduğunu anlayan Osman Gazi tarafından bugün Mollaarap olarak bilinen alana Balabanbey, Kükürtlü’ye de Aktimur kaleleri inşa ettirildi. Tarihte 712 yıl önce Osmanlı’nın ilk taş üstüne taş koydukları kale olarak bilinen Balabanbey Kalesi, yıllarca askeri karargah olarak kullanıldı. Günümüzde ise üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü Lojmanı ve ilköğretim okulu yapılan kaleden geriye gösterilerin olduğu küçük bir meydan kaldı.
Kaleden geriye kalanların daha fazla tahrip edilmeden ortaya çıkartılması gerektiğini söyleyen Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan, 20 yıldır mücadele ediyor. Yandayan, 1994 yılında Umurbey- Çobanbey ve Balabanbey’in Koruma Alanı olarak belirlendiğine dikkat çekerek, 1996, 2005 ve 2006 yılında alanı yapılaşmaya açmak için plan değişiklikleri yapıldığını fakat Bursa Barosu ile birlikte açtıkları davalar sonucunda kararların iptal edildiğini kaydetti.
KENT SUÇU İŞLENİYOR
Bölgede hala koruma altına almadan önceki planın uygulanmaya çalışıldığını öne süren Yandayan, "Burası Osmanlı Türklerinin taş üstüne taş koydukları ilk kale olarak biliniyor. 24 yıl boyunca da karargah olarak kullanılıyor. Bölgede sadece Osmanlı değil Bizans dönemine ait eserlerde var. 20 yıldır burayı yaşatmak korumak ve geleceğe aktarmak için mücadele veriyorum. Bu kaleden geriye bir duvar kaldı. Her yıl bu duvarın önünde kaçak lojmanlara karşı kutlamalar yapılıyor. Bu alana 2005 yılında 200 dairelik konut yapılmak istendi. Engelledik. Meslek lisesi yapılmak istendi engelledik. Şimdi de 712 yıl önce askerlerin talim yaptığı alana Büyükşehir Belediyesi kararı ile beton binaların bulunduğu spor tesis alanı yapılmak isteniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediye meclis üyesi iken Çobanbey’de yapılaşmaya izin veren kararı imzalamıyor ama 2012 yılında yargı kararları hiçe sayıp, kent suçu işleyerek yapılaşma izni çıkartıyor" dedi.
TARİHİ SİT ALANI OLMALI
Kendisinin şikayeti üzerine Bursa Barosu’nun, Bursa 1’inci İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtığını ifade eden Yandayan, "Burası savaş alanı ve kale şehir. Tarihi SİT Alanı ilan edilmeli ve kazılar yapılmalı. Anayasaya göre, devlet tarih, kültür ve tabiat varlıklarını, korunmasını sağlar. Destekleyici ve teşvik edici tedbirler alır. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bey Sarayı'nda yaptığı gibi ecdadının taş üstüne taş koyduğu yapıyı korusun" diye konuştu.