SAMSUN Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nce 17 yıl önce bulunan ve yer olmadığı için depoda saklanan 2 bin yıllık mozaiğin restorasyonuna başlandı.
İlkadım İlçesi'ndeki Amisos Antik Kenti'nde 1996'da Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nce yapılan kurtarma kazısı sonucunda, Geç Roma Dönemi'ne ait yaklaşık 2 bin yıllık mozaik ortaya çıkarıldı. 50 metrekarelik mozaik kazı sonrasında bulunduğu yerden alınarak müzeye götürüldü. Müzede sergilenecek yer olmadığı için depoda saklanmaya başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan girişimler sonrasında teknik eleman desteği sağlandı ve mozaikler depodan çıkarılarak dün restore edilmeye başlandı.
Müzede sergilenecek yer olmadığı için mozaiklerin depoda muhafaza edildiğini söyleyen Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Muhsin Endoğru, "İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü'nden gelen 4 kişilik ekip restorasyon çalışmalarına başladı. Uzmanlarımız tarafından gerekli çalışmalar yapılacak ve sergilenmeye hazır hale getirilecek. Kuş tasvirleri ile geometrik şekillerin yer aldığı mozaikteki çalışmaların bitmesinin ardından sergileneceği yerin temini içinde bir çalışma başlatacağız. Sergilenip sergilenemeyeceğini restorasyon çalışmalarının sonrasında karar vereceğiz" dedi.