20:56 İran'ın Loristan eyaletindeki bir cezaevinden 20 mahkumun kaçtığı açıklandı.

20.46: ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısının 10 bin 755'e, ölü sayısının 154'e yükseldiği bildirildi.

20.17 Yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısının 3 bin 405'e yükseldiği İtalya, dünyada can kaybının en yüksek olduğu ülke haline geldi.

20:02 : BM: "Virüsün, özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde orman yangını gibi yayılmasına izin verirsek milyonlarca insan ölecek."

19:24:  Londra Heathrow Havalimanı'nda seyahat edecek olan bir aile koruma kıyafeti giyerek görüntülere yansıdı. İngiltere'de corona virüs nedeniyle 104 kişi hayatını kaybetti.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı

19:17 Afrika’da koronavirüs tedbirleri artırılıyor. Senegal uluslararası hava yolu seferlerini durdurdu, Benin kara sınırlarını kapattı. Moritanya'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

19:14: Brezilya'da corona virüs salgını nedeniyle önlemler plaja da yansıdı. Belli mesafelerle konuşan plaj sandalyeleri dikkatlerden kaçmadı.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı

18.52: Batı Afrika ülkesi Nijerya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi.

17.50 : Monaco Prensi Albert'e yapılan corona virüs testi pozitif çıktı.

17.45 : Afrika ülkesi Çad'da ilk corona virüs vakası görüldü. Afrika kıtasında Covid-19'un ulaşmadığı birkaç ülke bulunuyor. 

17.40 : İspanya'nın başkenti Madrid'de Pazartesi günü her 16 dakikada bir kişinin COVID-19'dan hayatını kaybettiği bildirildi. Son 24 saatte de ülkenin başkentinde 88 kişinin salgın sonucu yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İspanya'da Perşembe günü itibarı ile virüs tespit edilen kişi sayısı da yüzde 25 artarak 17 bini geçti. Bunların yaklaşık 6 bin 700'ünün Madrid'de yaşadığı bildiriliyor. İspanya'da şimdiye kadar 803 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmış, hafta sonundan itibaren de ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

17.15 : ABD, corona virüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İran'a yeni yaptırımlar açıkladı.

17.00 : Sınırlarını tüm yabancılara kapatan ülkelere, Kolombiya da eklendi. Reuters, Güney Amerika ülkesinin vatandaşları dışındaki herkesi geri çevireceğini bildiriyor.

16.45 : Corona virüsün hızla yayıldığı Hollanda'da bugün 409 teşhis daha konuldu ve vakalar 2 bin 460'a ulaştı. Ülkede bir günde 18 kişi öldü, toplam can kaybı 76.

16.20 : Avrupa ülkelerinin küresel salgına karşı aldığı önlemler artmaya devam ederken Fransa ve İtalya'da yetkililer karantina önlemlerini ihlal edenlerden şikayetçi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, ülkede koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin çiğneyenlerin embesil olduğunu söyledi. Castaner "Bazıları kuralları çiğneyince kendini modern çağ kahramanı sanıyor - ama onlar birer embesil ve kendilerine de tehdit oluşturuyor" dedi.

İtalya'da ise karantina ihlalleri nedeniyle bir bakanın getirdiği sokağa çıkma yasağı önerisi Başbakan Giuseppe Conte tarafından reddedildi.

15.35 : Balkan ülkesi Hırvatistan'da corona virüsten ilk ölüm gerçekleşti. Yaşamını yitiren 70 yaşında erkek hastanın başka kronik rahatsızlıklarının olduğu bildiriliyor.

15.30 : İsviçre'de yaklaşık 800 insana daha Covid-19 bulaştığının belirlenmesiyle vaka sayısı 3 bin 880'e yükseldi. İsviçre'de bugüne kadar 33 hasta hayatını kaybetti.

15.15 : Bütün ülkenin karantinaya alındığı İtalya'da 3 Nisan'a kadar tatil edilen okulların daha uzun süre kapalı tutulması gündemde.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı



İtalya’da cenaze firmaları salgın kurbanlarını defnetmekte zorlandığı için ordu devreye girdi. Ülkenin kuzeydoğusunda Milano yakınlarındaki Bergamo kenti sakinleri askerlerin defnedilmek üzere naaşları transfer ettiğine yönelik videoları paylaştı.

Söz konusu videolarda gece yarısı askerlerin corona virüsten yaşamını yitirenlerin bulunduğu tabutları alarak mezarlığa götürdüğü görülüyor. Ordu sözcüsü 15 askeri araçta 50 askerin nakilde görev yaptığını belirtti. İtalya’da Çarşamba günü 475 kişi yaşamını yitirdi. Bu, İtalya’da bir günde kaydedilen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.

14.10 : İspanya'daki can kayıpları bir günde 219 artarak 767'ye çıktı, 3 bin 431 kişiye daha corona virüs bulaştı. Toplam vaka sayısı 17 bin 147 oldu.

13.50 : İran corona virüs nedeniyle 149 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının bin 284'e yükseldiğini duyurdu. İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Twitter hesabında ülkede her 10 dakikada bir insanın öldüğünü ve 50 kişinin de corona virüs kaptığını yazdı.
 

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı



13.35 : Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in yeni tip koronavirüs testi pozitif çıktı.

Barnier, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Covid-19 testimin pozitif çıktığını bildirmek isterim. Gerekli tüm talimatları yerine getiriyorum" ifadesini kullandı.

Başmüzakereci Barnier, Covid-19'dan etkilenen ve şu anda izolasyon altında olan herkesle birlikte bunun üstesinden geleceklerini belirtti.

Almanya'da ise Türk kökenli politikacı Cem Özdemir, corona virüs kaptığını Twitter mesajıyla açıkladı.

12.35 : Almanya'da corona virüs vakaları bir günde 2801 bir artarak 10 bin 999'a fırladı. 20 hastanın yaşamını yitirdiği ülkede, vaka sayılarındaki artış bugüne kadarki rekor.

12.30 : Mısır, tüm kafe, alışveriş merkeleri ve gece kulüplerini akşam 19.00'dan sabah 06.00'a kadar kapatmaya karar verdi.

11.45 : Corona virüs salgınına dair haber akışı olmayan tek bir ülke var: Kuzey Kore.

Kuzey Kore hakkına haber ve analizler yayımlayan ABD merkezli NK News sitesinden Oliver Hotham’a göre, konuyla ilgili hiçbir resmi istatistik yayınlanmayan ülkeden sızan haberler, Kuzey Kore’de de vakalar olduğunu gösteriyor: "Fakat bunların hudut bölgeleriyle sınırlı kaldığını varsayabiliriz."

Başkent Pyongyang’da bu hafta düzenlenen hastane temel atma törenine Kim Jong-un da dahil olmak üzere yetkililerin maske takmadan gitmesi, en azından o kentte salgın olmadığını düşünmemizi sağlıyor.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı



Devlet ajansları sınırda çok sayıda kısıtlama olduğunu, sağlık ve güvenlik uygulamaları başlatıldığını yazıyor. Kurallara uymayan vatandaşlar ve yetkililer kamuoyu önünde azarlanıyor.

Hotham, virüsün ülkede yayılması durumunda büyük sorunlar yaşanacağını düşünüyor.

Bunun nedenlerinden biri, Covid-19 teşhisi için özel ekipmanlar gerekiyor ve Kuzey Kore’nin bunlara erişimi yok. İkincisi, ülkede risk grubunun daha geniş olması. Tüberküloz, yetersiz beslenme ve çok sigara içmeleri nedeniyle gençler de sağlık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Öte yandan Kuzey Kore’nin kolluk kuvvetleri gelişkin ve büyük ordusu, karantina gereken yerleri ülkenin geri kalanından kolaylıkla soyutlayabilir. Ülkede normal zamanlarda bile kısıtlı hareket imkanı vardı.

Hotham, "Esas sorun Çin’le sınır bölgelerinde. Oralarda yolsuzluk çok saygın ve sınır delik deşik" diyor.

11.10 : Rusya'da Covid-19'dan ilk ölüm gerçekleşti. 79 yaşındaki kadın hastanın virüsün etkisiyle zatürreye yakalandığı da bildiriliyor.

Dünyadaki en geniş topraklara sahip olan Rusya'da, şimdiye kadar 147 vaka belirlendi.

11.00 : Corona virüs salgınında dün 475 kişinin hayatını kaybettiği ve 4 bin 207 yeni vaka açıklayan İtalya'dan bugün ürküten bir haber daha geldi.

10 gündür tüm ülkeyi karantina altında tutan Roma yönetimi, daha etkili önlemler almaya hazırlanıyor. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, karantinanın kapsamını genişleteceklerini resmen duyurdu.

10.40 : Bazı Avrupa ülkelerinde bugün:

Bulgaristan'da 2 yeni vaka, bir ölüm
Macaristan'da 15 yeni vaka
Hırvatistan'da 10 yeni vaka
Sırbistan 8 yeni vaka

10.35 : İran’ın dini lideri Ali Hamaney, ülkedeki cezaevlerinde kalan siyasi tutuklular dahil 100 bin kişiyi 'affedecek.'

Devlet televizyonuna konuşan yargı sözcüsü Golamhüseyin İsmaili, Cuma günü yürürlüğe girecek afla salıverilenlerin yeniden cezaevine dönmeyeceğini söyledi.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı



10.30 : Tayland'da 60 yeni vaka daha kayıtlara girdi, hasta sayısının 212'ye çıktığı ülkede yerel medya 13 kişinin bir boks maçında Covid-19 kaptığını aktarıyor.

BELİZE TEK KALDI 

10.00 : Japon İmparatoru'nun İngiltere Kraliçesi Elizabeth'e Haziran ayında yapacağı resmi ziyaret, ertelendi.

09.15 : Dünya, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının servis ettiği bir fotoğrafı konuşuyor. Fas'ın başkenti Rabat'ta çekilen karede, sokak satıcısı 55 yaşındaki Abdurrahim'in kendi elleriyle yaptığı incir yaprağından maskeyi corona virüse karşı taktığı görülüyor.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı



Kuzey Afrika ülkesinde şimdiye kadar 54 kişiye Covid-19 bulaştı, iki can kaybı var.

08.30 : Avustralya'nın komşusu Yeni Zelanda'da da, dakikalar sonra tüm yabancılara ülkenin kapılarını kapattığını duyurdu.

08.15 : Tarihinde ilk kez olağanüstü hal ilan eden Avustralya, ayrıca tüm sınırlarını vatandaşları ve oturum iznine sahip kişiler hariç herkese kapatıyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkede görülen vakaların büyük bir bölümünün yurt dışından gelenler olmasından dolayı böyle bir karar aldıklarını belirtti. Morrison, “Avustralya’ya vatandaş ya da oturum izni olmayanların gelişleri halihazırda ciddi oranda azalmış bulunuyor. Yılın bu dönemindeki düzeylerin üçte birine geriledi” dedi.

Vaka sayısının 686'ya çıktığı Avustralya'da altı can kaybı oldu.

08.00 : 25 yeni tanıyla birlikte 118 kişinin corona virüse yakalandığı Meksika'da, ilk ölüm gerçekleşti.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı

04.50 : Orta Amerika'da corona virüsün ulaşmadığı ülkelerden Nikaragua ve El Salvador'da ilk vakalar kayıtlara geçti. Nikaragua resmi televizyonu, 40 yaşındaki erkek hastanın Panama'yı ziyaret ettiği bilgisini verdi.

El Salvador'da ise corona virüs kapan kişinin İtalya'ya seyahat ettiği bildiriliyor.

Nikaragua ve El Salvador'un vaka bildirmesiyle birlikte Orta Amerika'da corona virüs görülmeyen tek ülke, Belize.

04.25 : Güney Kore'de 152 tanı daha konuldu, her gün binlerce testin yapıldığı ülkede halihazırda 8 bin 565 hasta var.

WUHAN'DA İLK KEZ VAKA KAYDEDİLMEDİ

04.20 : Covid-19'un tüm dünyaya yayıldığı Çin, ilk kez ülke içi kaynaklı bir vakanın tespit edilmediğini açıkladı.

Son 24 saatte testleri pozitif çıkan 34 kişinin tümü, yurt dışından gelenler.

Virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinde ise ilk kez yeni vaka kaydedilmedi.

Çin'de sekiz can kaybıyla birlikte salgının başından bu yana ölenlerin sayısı 3 bin 245.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı



04.00 : ABD'deki California Valiliği, eyalet çapındaki yaklaşık 60 bin evsizin önümüzdeki sekiz hafta içerisinde corona virüse yakalanabileceğini duyurdu.

03.20 : ABD lideri Donald Trump, ücretsiz Covid-19 testi yapılmasına ve ücretli hastalık iznine imkan tanıyan 104 milyar dolarlık tasarıyı imzaladı.

Resmi olarak yasalaşan tasarıya göre, ayrıca ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsizlik sigortasının genişletilmesi, eyaletlere tıbbi yardımın artırılması gibi düzenlemeleri içeriyor.

03.10 : Panama Sağlık Bakanlığı, ülkedeki vakaların 86'dan 109'a yükseldiğini bildiriyor. Panama yönetimi, vaka sayısının 100'ü aşması üzerine gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Devlet Başkanı Laurentino Cortizo'nun duyurduğu kararla, 21.00-05.00 saatlerinde hiç kimse sokağa çıkamayacak.

Yasak polis, itfaiye, hastaneler, eczaneler, süpermarketler, evlere servis yapan restoranlar, tarım ürünleri ve gıda üretimi yapanlar, oteller, bankalar, medya, telekomünikasyon, nakliye ve toplu taşıma gibi temel alanlarda çalışanlar için geçerli olmayacak.

Panama'ya festival için gelen yabancılar ise, ülkeden ayrılamıyor. 29 Şubat-15 Mart tarihlerinde kuzey sahilindeki Playa Chiquita'da düzenlenen 'kabile' festivaline katılanlar 15 gün karantinada tutuluyor.

Organizatörlerden James Baker, karantina kararıyla 400-500 festival katılımcısının Panama'da mahsur kaldığını söyledi. Mahsur kalanlar arasında Costa Rica, Kolombiya, Şili ve Meksika'nın yanı sıra İspanya, Kanada, ABD, Danimarka, Fransa, İngiltere ve Macaristan vatandaşları bulunuyor.

03.05 : Yeni Zelanda, sekiz corona virüs vakasının daha teşhis edildiğini doğruladı. Yeni Zelanda, toplamda 28 hastayı tedavi etmek için çaba gösteriyor.

ABD KONGRESİ'NDE POZİTİF SONUÇLAR

02.40 : Brezilya'da kalabalıklar, 'Tropik Trump' olarak tanınan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu corona virüse yönelik önlemleri almadığı gerekçesiyle protesto ediyor. Reuters haber ajansı, Rio de Janeiro, Sao Paulo ve diğer kentlerde göstericilerin aşırı sağcı lider için 'Defol git Bolsonaro' diye bağırdığını bildiriyor.

Son dakika - Canlı Blog | Corona virüsü depremi: Prens pozitif çıktı




02.00 : Virüs salgını, ABD Kongresine de sıçradı. Florida ve Utah eyaletlerinden biri Demokrat diğeri Cumhuriyetçi iki Kongre üyesinin testleri pozitif sonuç verdi.

Florida eyaletinden Cumhuriyetçi Temsilci Mario Diaz-Balart, baş ağrısı ve ateş semptomları gösterdi. Diaz-Balart, testin ardından "Herkesin iyi hissettiğimi bilmesini istiyorum. Ancak herkesin bu konuyu ciddiye alması ve hastalanmamak ve virüsün yayılmasını engellemek için talimatları takip etmesi önemlidir" dedi.

Utah eyaletinden Demokrat Temsilci Ben McAdams ise, "Cumartesi günü Washington DC'den döndükten sonra hafif soğuk algınlığı belirtileri gösterdim. Pazar günü doktorumla görüştükten sonra derhal kendimi karantinaya aldım evimde. Tüm toplantılarımı telefonla yaptım. Belirtilerim kötüleşti ve ateşim çıktı, kuru öksürük geldi ve nefes zorluğu yaşadım ve test olana kadar kendimi karantinada tutmaya devam ettim" açıklamasını yaptı.

01.55 : Hint Okyanusu üzerindeki ada ülkesi Mauritius'ta ilk vakalar kayıtlara geçti. Tanı konulan hastaların yaşları 21, 25 ve 59.

01.40 : Orta Amerika ülkesi Costa Rica'da corona virüsten ilk ölüm gerçekleşti.

00.15 : Brezilya'da Senato Başkanı Davi Alcolumbre'nin corona virüs testi pozitif çıktı. Herhangi bir belirti göstermediği ve kendisini evinde karantinaya aldığı belirtilen politikacı, Brezilya topraklarında Covid-19'a yakalanan en üst düzey isim.