Hi%C3%A7+%C3%A7alışma%C4%B1an+da+emekli+olabilecek%21;+Anne%C4%B1e+kola%C4%B1+emeklilik
ANNELERE KOLAYLIK 
Sosyal güvenlik ile ilgili düzenlemeler annelerin çalışma hayatında rahat etmeleri için bazı kolaylıklar sunuyor. En azından izinler noktasında bazı ekstra haklar var.



İMKANLAR GENİŞLETİLDİ 
Doğum öncesi ve doğum sonrası toplam 16 haftalık izne ilaveten şimdi ücretsiz izin ve esnek çalışma imkanları da getirildi. Yani anne isterse çocuğu okula gidene kadar yarım mesai yapabilecek. Ama asıl fark emeklilikte ortaya çıkıyor.


DAHA AZ GÜN VE YAŞ 
Kadınların emekli olmaları erkeklere göre biraz daha kolay.SSK'lı (4A) kadınlar için çalışma süreleri için getirilen şartlar daha az, sigortalılık yılı 20 yıl olarak belirleniyor. Bu süre erkeklerde 25 yıla çıkıyor.




KADINLAR DAHA ERKEN EMEKLİ OLUYOR 
Erkeklerde 44'ten başlayan yaş şartı kadınlarda 38'den başlatılıyor ve 58'e kadar çıkıyor. Erkeklerde ise 61 hatta 65 yaşları bulan bir artış söz konusu. Bağ-Kur kapsamında kadınlar için yaş şartı 40'dan başlıyor ve 58'e kadar çıkıyor.



KADINLAR DAHA ERKEN EMEKLİ OLUYOR 
Erkeklerde 44'ten başlayan yaş şartı kadınlarda 38'den başlatılıyor ve 58'e kadar çıkıyor. Erkeklerde ise 61 hatta 65 yaşları bulan bir artış söz konusu. Bağ-Kur kapsamında kadınlar için yaş şartı 40'dan başlıyor ve 58'e kadar çıkıyor.






KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA AVANTAJLI 
Memurluk yapan kadınlarda da hem yıl hem de yaş olarak erkeklere göre avantajlar bulunuyor. Burada işe giriş tarihine göre kadınların emeklilik yaşı 38'den başlayarak 58'e kadar çıkıyor.



EVLAT EDİNENLERE DE İMKAN VAR! 
Bunlara ilave olarak annelere erken emeklilik imkanı da tanınıyor. Üstelik sadece biyolojik anneliğe değil, evlat edinenlere de bu avantajlar sunuluyor. Engelli çocuk sahibi olan anneler hem prim hem de yaş avantajı sağlanıyor.



EKSTRA KATKILAR VAR 
Engelli annelerinin 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki prim ödeme gün sayılarının dörtte biri kadar daha prim kendilerine veriliyor. En önemli katkı ise çocuklar için yapılan doğum borçlanmasında ortaya çıkıyor.



TÜM ANNELERE HAK TANINDI 
Bu konuda yaşanan son gelişmeler büyük bir haksızlığı da ortadan kaldırdı. Doğum borçlanması imkanı tüm kurumlardaki annelere tanındı. Böylece anneler sigortadan sonraki doğumlarda üç çocuğa kadar borçlanarak 6 yıl kazanabiliyor. Bir başka imkan ise isteğe bağlı sigorta. Bu özellikle çalışma imkanı bulamayan ev kadınları için bulunmaz bir fırsat.



HİÇ ÇALIŞMADAN EMEKLİLİK 
Hiç çalışmadan aydan aya prim ödeyerek belli bir süre sonra emekli olabiliyorsunuz. Üstelik bu primler sayesinde çalışanlar gibi hastanelerde sigortalı olarak muayene olabiliyor, ilaç alabiliyorsunuz.



İŞLEMLER BASİT 
Bunun için yapılan işlemlerde oldukça basit. 18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadın bu imkandan yararlanabiliyor. (Kaynak: Sabah)