İlk kez 1803 yılında Fransa'da, bir kadının doğumunu kolaylaştırmak amacıyla sıcak su dolu bir küvete girmesiyle gerçekleşen suda doğum, 1980'li yıllarda İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ardından ABD ile diğer bazı ülkelerde yaygınlaştı.
Türkiye'de son yıllarda ilgi gören suda doğum, bazı özel hastanelerde kurulan havuzlarda yaptırılıyor. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise sosyal güvencesi olan hastalara havuzda doğumu, ücretsiz gerçekleştiriyor.

Ülkede sayılı birkaç özel ile devlet hastanesinde yapılan suda doğum, son dönemlerde evde kurulan şişme havuzlarda da yaptırılmaya başlandı. Bodrum, Marmaris ve Bursa'da 3 doktor da ailenin talep etmesi durumunda, ebe hemşire desteğiyle evde tüm önlemlerini alarak suda doğum yaptırabiliyor. Evde suda doğumu, Bodrum ve Marmaris'te genellikle yabancılar tercih ediyor.

Bursa'da evde suda doğum yaptırabilecek teknik donanımı bulunan Op. Dr. Aynur Şendemir, yöntemin bazı riskler göz önünde bulundurularak, ailenin talep etmesi durumunda gerçekleşebileceğini söyledi. Bu konuda Almanya'da ihtisas yaptığını ifade eden Şendemir, "Ben bu işe gönül verdim. Avrupa ülkeleri ve ABD'de suda doğum oldukça yaygın. Orada ebeler, talep halinde doğum havuzlarını yanlarında getirebiliyorlar. Yurt dışında doğum havuzu kiralama şeklinde bir sektör bile var" dedi.

Türkiye'de ise suda doğumun yeni yeni yaygınlaştığını, nadir olarak hastanelerde ve evde uygulandığını dile getiren Şendemir, "Evde suda doğum, Türkiye'de yaşayan yabancıların talebiyle başladı. Son dönemlerde Türk kadınları da bazı riskleri göze alarak evde suda doğum yapıyor" ifadesini kullandı. 

"Talep giderek artıyor"

Suda doğum yaptıran birkaç doktordan biri olduğunu belirten Şendemir, bunun için Almanya'dan getirdiği havuzu, uygun vakalarda doğumun yapılacağı eve kurulabileceği ve ebe desteğiyle doğumun yaptırılabileceğini anlattı.

Bu tür doğum için bir hastane ile anlaşarak gerektiğinde tıbbi desteğin hazır olduğunu vurgulayan Şendemir, "Herhangi bir sorun yaşandığında gebe ya da bebeği riske sokmadan, doğumu bir hastaneye aktarmak gerekiyor. Riskli gebelikler dışında, seçilmiş vakalar suda doğumun avantajlarından yararlanabilir. Kişiye özel, tek kullanımlık kılıf ücreti ilave edildiğinde bile evde suda doğum tahmin edildiği kadar yüksek değil. Talep giderek artıyor ancak Avrupa ülkeleriyle mukayese bile edilemeyecek ölçüde az" diye konuştu. 

Yasal engel yok

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, evde suda doğumla ilgili herhangi bir yasal engel olmadığını, sorumluluğun doğumu yaptıran doktora ait olduğunu kaydetti.

Yine de bütün doğumların hastane ortamında gerçekleşmesini arzu ettiklerini vurgulayan yetkililer, bunun, anne ölümlerinin azaltılması, bebeklerin izlemlerinin sağlıklı yapılabilmesi ve doğum sonrası komplikasyonların önlenmesi için önem taşıdığını bildirdi.

Suda doğumun avantajları

Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin internet sitesinde verilen bilgiye göre, suda doğumun avantajları şöyle:

"Sıcak su vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak gebenin daha az Ağrı ve daha az endişe hissetmesini sağlıyor. Daha az Ağrıhissetmeleri nedeniyle Ağrı Kesici ilaç kullanma ihtiyacı azalıyor. Ilık su anneye daha rahat hareket etme imkanı sağlıyor. Bebek 38 hafta sıvı ortamda bulunduktan sonra suya olan doğumda ortam farkı olmadığından Bebek hayata yumuşak bir geçiş yapmış oluyor. Doğum kanalı yaralanmaları, doğum sonrası kanamaları azalıyor."