Türkiye’nin her karışında ‘operasyon’ denilince akla gelen ve en zorlu şartlarda ölümü hiçe sayıp görevini yerine getiren Özel Harekâtçıların nasıl eğitim aldıklarına Habertürk yerinde tanık oldu.
TEMEL EĞİTİM 15 HAFTA SÜRÜYOR
Özel Harekât polisleri, Emniyet teşkilatı içinde farklı birimlerde çalışan polis memurları ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) öğrencileri arasından gönüllülük esasına bağlı olarak seçilip yetiştiriliyor.
Özel Harekâtçıların temel eğitimi, 15 hafta sürüyor. Temel eğitimi tamamlayanlar, yeteneklerine göre branş eğitimlerine taabi tutuluyor.
15 Temmuz'un kahramanları özel harekatçılar
41 HİZMET İÇİ EĞİTİM VERİLİYOR
Ülke genelinde 30 ayrı yerde zırhlı araç sürücüsü, kuleci, keskin nişancı gibi eğitimler veriliyor. Bunların dışında harita, dağcılık, meskûn mahal, balık adam, acil müdahale, şüpheli araç durdurma, zırhlı araç kullanma eğitimleri gibi 41 hizmet içi eğitim veriliyor.
ŞARK İÇİN ÖZEL EĞİTİM
Şark’a gidecek olan polis memurlarına 3 hafta süren özel eğitimler veriliyor. Artan terör olayları ve canlı bomba saldırılarının ardından eğitim programını güncelleyen birim, meskûn mahalde operasyon, sokak geçişleri ve canlı bombaya müdahale gibi alanlarda da bilgilendiriliyor.
15 Temmuz'un kahramanları özel harekatçılar
KADIN EĞİTMENLER ATIŞ EĞİTİMİ VERİYOR
Yeni alınacak Özel Harekâtçılara eğitim verecek ekip içerisinde kadın Özel Harekâtçıların da olması dikkat çekiyor. Kursiyerlere atış eğitimi veren 2 kadın polis, “Özel Harekâtçı olmayı kendimiz talep ettik, mesleğimizi severek yapıyoruz. Zorlandığımız noktalar oluyor elbette ama Vatan sevgisi ağır basıyor. Özel Harekâtçı olmak isteyen adaylara eğitim veren ekibin içerisinde yer alıyoruz. Elimizden geldiğince kursiyerlere yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
15 Temmuz'un kahramanları özel harekatçılar
"ÖZEL HAREKÂTÇININ BIÇAĞINI SÜREKLİ BİLEMESİ GEREKİR"
Özel Harekâtçılar, kendilerinin diğer polislerle karıştırılmasından yakınarak şöyle diyor:“Özel Harekât, operasyonel bir birim. İstihbarat birimleri çalışmalarını yapar. Eğer silahlı bir mücadele olacaksa Özel Harekât’a iletirler, biz gider operasyonu yapar, yuvaya döneriz. Kamuoyunda yanlış bir algı var. Normal polisin önleme hizmetleri kapsamında yapması gereken görevleri bile Özel Harekât’la yapmaya çalışıyorlar. Bir yerlerde rutin bekleyen bir birim gibi çalışmamız bekleniyor, bu durum Özel Harekâtçıların ruhuna aykırı. Operasyon dışında sene başından itibaren yapmamız gereken periyodik atışlar ve eğitimlerimiz var, bizim bıçağımızı sürekli bilememiz gerekiyor.”
DARBE GİRİŞİMİNİN OLDUĞU GÜN..
Darbe girişiminde roketlerin hedefi olan Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda bulunanlar, o gece yaşananları ise şöyle anlattı: “Her gün yan yana çalıştığımız mesai arkadaşlarımızın cansız bedenleriyle karşılaştık. Bir yandan şehit arkadaşlarımızı araçlarla tahliye etmeye çalışırken, diğer yandan TRT, Türksat, Genelkurmay, Jandarma Genel Komutanlığı gibi kritik binalara ekip göndermemiz gerekiyordu. İlk kez Mehmetçik ile karşı karşıya geldik. Bizim herhangi bir tereddüdümüz olmadı, ortada Türk milletine karşı işlenmiş suç vardı.
15 Temmuz'un kahramanları özel harekatçılar

"İLK ÖNCE ÜNİFORMALARI ÇIKARTTIRDIK"
Sorumlusu kim olursa olsun gerekeni yaptık. Gözaltına aldığımız askerlerin ilk önce üniformalarını çıkarttırdık. Türk ordusu o üniformaları yüzyıllardır şerefle omuzlarında taşıdı, o hainlere yakıştıramadık. Bizler Türk askerinin her zaman yanındayız, onlar biziz, biz onlarız. Ama bu hainlerin askerlikle alakası yoktu. Darbe girişiminden sonra Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nın hava savunmasına yönelik yeni tedbirler aldık. Alan içerisinde 3-4 yere uçaksavar kuleleri, tepelerdeki alanlara da Stinger füzeleri kurduk.”
GÜNEYDOĞU’DA 149 ŞEHİT
Özel Harekâtçılar, geçen yılın son aylarında Güneydoğu’da başlayan hendek operasyonlarında da yer aldı. 149 Özel Harekâtçı polis, operasyonlarda şehit oldu. Kuruluşundan bu yana ise toplam 362 Özel Harekâtçı’nın şehit düştüğü öğrenildi.
15 Temmuz'un kahramanları özel harekatçılar
1983’TE KURULDU
Özel Harekât Daire Başkanlığı, banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için 1983 yılında kuruldu. Genel olarak terörle mücadele alanında yoğunlaşan timler, her şartta operasyon yapabilme kabiliyetine sahip. Balıkesir ve Ankara Gölbaşı’ndaki eğitim birimlerinden başarıyla mezun olan Özel Harekât polisleri, genellikle Doğu ve Güneydoğu’daki terör bölgelerinde görev alıyor.