Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, "el yazısı" olarak tabir edilen bitişik eğik yazının, çocukların dil, zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağladığını belirtti.

Güneş, bitişik eğik yazının 70 derece sağa eğik olduğunu, harflerin birbirine bağlanmasıyla kelimelerin oluşturulduğunu söyledi.

Güneş, "Araştırmalara göre, 'el yazısı' olarak tabir edilen bitişik eğik yazı, çocuğun dil, zihinsel ve bedensel gelişimine katkılar getirmekte, okuma ve yazma öğretimini kolaylaştırmaktadır" şeklinde konuştu.

"Yararı sadece okulda değil, yaşam boyu sürüyor"

Bitişik eğik yazının, öğrenim açısından birçok faydası bulunduğuna dikkati çeken Güneş, bireylerin eskiye göre daha hızlı yazmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Güneş, bitişik eğik yazının dik temele göre her zaman daha hızlı olduğunu vurgulayarak, "Bitişik eğik yazı, kelimelerin bütün olarak yazılmasını getirmekte, bu da okuma yazma öğrenmeye, kelimeleri zihinsel sözlüğe kaydetmeye ve anlamlarını öğrenmeye katkı getirmektedir. Bitişik eğik yazının yararı sadece okul yıllarında değil, yaşam boyu sürmektedir" ifadelerini kullandı.

"Bitişik eğik yazı, okuma becerilerini de geliştirmektedir"

Bitişik eğik yazının zihinsel, dil ve bedensel açıdan da yararları olduğunu ifade eden Güneş, bu yazı türünün zihin gelişimi açısından faydalarının çeşitli araştırmacılar tarafından incelendiğini dile getirdi.

Güneş, "Bitişik eğik yazının sürekli, akıcı ve hızlı olması, öğrencinin düşüncesini unutmadan yazıya aktarmasını kolaylaştırmaktadır. Düşüncelerini kaybetmeden hızla yazıya aktarabilen öğrenci, kendini daha iyi ifade edebilmektedir. Araştırmalara göre, bitişik eğik yazı, öğrencinin beden gelişimine de uygundur" değerlendirmesinde bulundu.

ABD, Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya ve İtalya gibi çoğu gelişmiş ülkede yıllardır öğrencilere bitişik eğik yazı eğitimi verildiğini aktaran Güneş, bu ülkelerde 2014'ten beri tabletle eğitimin tartışıldığını belirtti.

Güneş, 2014'te ABD'nin 45 eyaletinde öğrencilerin teknolojik gelişmelere uyum sağlaması için tablet kullanıma karar verildiğini, Finlandiya'nın 2016'dan itibaren tabletle eğitime başlayacağını duyurduğunu ancak isteyen öğretmenlerin, bitişik eğik yazı öğretimine devam edebileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tartışmaların odak noktası bitişik eğik yazının kaldırılması değil, okullarda kalem ve defterin kaldırılması, tablet bilgisayarlarla okuma yazma öğretilmesi ve eğitim yapılmasıdır. Gelişmiş ülkelerde tabletlerle okuma yazma öğretimi ve eğitim konusu tartışılmaktadır. Ülkemizde bu konular bazı basın organlarında yanlış aktarılmakta, 'Dünyada bitişik eğik yazı kaldırılıyor' gibi açıklanmaktadır. Oysa tartışma konusu el yazısının kaldırılması değil, tabletle eğitim yapılması konusudur."