BURSA'da düzenlenen 'Nasıl Kurumsallaştık?' Paneli'nde konuşan Ünver Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Korgavuş, 35 yıllık bir şirket olarak faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Şirketlerde ikinci kuşakların ileride sorun yaşamaması için 'Şirket Anayasası' hazırlıyoruz. İkinci kuşağın, işletmenin ilgili bölümlerinde bir müddet çalışması, fikir sahibi olması gerekir. Kim nerede faydalı olacaksa o bölümde ilerlemelidir" diye konuştu.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Destekleme Derneği İkinci Kuşak Liderlik Okulu, ikinci programını 'Nasıl Kurumsallaştık?' paneli ile tamamladı. Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Bursa iş dünyası, birinci ve ikinci kuşak işletme yöneticileri katıldı.

Moderatörlüğünü TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı'nın yaptığı panelin konuşmacıları 1999 - 2004 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yapan Erdoğan Bilenser, Profil Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sezer ve Ünver Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Korgavuş oldu.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı, İkinci Kuşak Liderlik Okulu ile bir ilki başlattıklarını ve iş dünyasına bu anlamda katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Kavurmacı, "Bu etkinliğimiz de de küçük bir atölyeden bugün uluslararası bir şirket haline gelen üyelerimizin yöneticileri şirketlerine ve kurumlarına nasıl liderlik yaptılar, şirketlerini 2'nci kuşağa nasıl devredecekler? TOSYÖV olarak üyelerimizi ve devamında şirketlerini ikinci kuşak olarak devir alacak yeni nesil işletmecilerimizle paylaşımlarda bulunuyoruz" dedi.

"FİYATLARI, ALICILAR VE PİYASA BELİRLİYOR"

Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdoğan Bilenser ise liderlik ve yönetici arasındaki farklara değinerek, dönüştürücü liderlik kavramı üzerine bilgiler aktardı. Piyasalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bilenser, "1970'lerde satıcı piyasası vardı. Şimdi fiyatları, alıcılar ve piyasa belirliyor. İşletmelerde birinci kuşak çok sıkıntılarla işlerini bu noktalara getirdi. İkinci kuşak yöneticilerinin de bu sıkıntıların farkında olarak geleceğe bakmaları gerekir" dedi.

"KRİZ VE DARBELERİN OLDUĞU DÖNEMDE VAROLMA MÜCADELESİ VERDİK"

Profil Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sezer, birinci kuşak yöneticilerin iş hayatına başlarken, karşılaştıkları sermaye birikimi sorunu, çok tasarruf etmek, çok risk almak, en az insanla en çok iş yapmak, pazarlama ve satışa zaman ayırmak gibi konularda yaşadıkları sıkıntılar üzerine paylaşımlarda bulundu. Sezer, "Türkiye'de krizlerin ve darbelerin olduğu bir dönemde iş hayatında var olma mücadelesi verdik. İkinci kuşağın ustanın önüne geçemiyorduk. İlk on yılımı sadece öğrenmeye verdim. Halen aynı ustamla yolumuza devam ediyoruz. Ustalık, kalfalık, çıraklık sıralamasının olduğu dönemlerden gelerek, alınan eğitimlerle kalite sistemleri kurarak işlerimizi üçüncü kuşaklara devrediyoruz. Hala kurumsallaşmak için emek veriyoruz" dedi.

"KİM NEREDE FAYDALI OLACAKSA O BÖLÜMDE İLERLEMELİ"

Ünver Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Korgavuş ise 35 yıllık bir şirket olarak faaliyet gösterdiklerini belirterek, "İki kardeş olarak işletmemizi bu noktalara getirdik. Herkes yeteneklerine göre kendiliğinden iş bölümü yaptı. Şirketlerde ikinci kuşakların ileride sorun yaşamaması için 'Şirket Anayasası' hazırlıyoruz. İkinci kuşağın, işletmenin ilgili bölümlerinde bir müddet çalışması, fikir sahibi olması gerekir. Kim nerede faydalı olacaksa o bölümde ilerlemelidir" dedi.