Dünya

İkinci Dünya Savaşı'nın bittiğine inanmadı... Israrla devam etti




Savaşın bittiğini kabul etmeyen Japon askeri

22 yaşındaki Japon askeri Hiroo Onada Filipinler'deki Lubang Adası'nda görevlendirilmişti. Tarih o zaman Aralık 1944'tü ve savaş tüm hızıyla devam ediyordu. 

Asla teslim olmayın


Ekibiyle birlikte görevi adaya gelen düşman kuvvetlerine sabotaj yapmak onların işini zorlaştırmaktır. Kendilerine verilen bir başka emir ise çok daha zordu: Düşmana asla teslim olmayın gerekiyorsa kendi hayatınıza son verin.


Müttefekiler adaya geldi


1945 Şubat ayında Müttefik kuvvetlerine ait askerler adaya geldi. Çoğu Japon askeri ya teslim oldu ya da kendini öldürmeyi tercih etti.



Adada Onoda ve üç Japon askeri daha vardı. Onlar beklendiği gibi teslim olmayı reddettiler. Ancak kendilerini de öldürmediler. 

Tepelere yerleştiler mücadelelerini gerilla savaşı şeklinde sürdürmeye başladılar.

Hayatta kalmak için adada yetişen muz, hindistan cevizleriyle beslendiler.

Savaşın bittiğine inanmadılar



1945'lerin sonları yaklaştığında savaşın bittiğini uçaklardan atılan broşürlerden öğrendiler. O broşürlerde teslim olmaları isteniyordu. Bunun üzerine düşündükten sonra kararları verdiler: O broşürler onları kandırmak için, savaşmaktan vazgeçirmek için atılıyordu.

Buna inanan Onoda ve diğer 3 asker savaş bitmiş olmasına rağmen mücadelelerine devam etti.

Tek başına kaldı



1950'de aralarından biri teslim oldu. 1954'te adada yapılan aramada aralarından biri öldürüldü. 

Sadece Onoda ve Kinsichi Kozuka geriye kalmıştı. 

Kozuka 1972 yılında polis tarafından vuruldu.

Tek başına kalan Onoda artık Lubang'da yaşayan bir efsane olmuştu.

Suzuki Onoda'yı bulur


Genç bir maceracı olan Norio Suzuki kendini Onoda'ya bulmaya adadı ve buldu da. 

20 Şubat 1974'te Onoda ve Suzuki Lubang ormanlarına kaçtı, ikisi iyi arkadaş olmuştu.

Japonya'dan amirini getirdi


Suzuki, Onoda'ya Japonya'nın onun için endişelendiğini anlattı. Ancak Onoda kararlıydı. Kendisinden daha üst rütbeli birisi tarafından emir verilmedikçe teslim olmayacaktı. 

Suzuki daha sonra Japonya'ya döndü. Hükümetle bağlantıya geçti ve Onoda'nın amiri olan Yoshimi Taniguchi'yi buldu. Suzuki ve Taniguchi birlikte 9 Mart 1974'te Lubang'a gitti. 


30 yıl süren savaşı sona erdi


Karşılaştıklarında Taniguchi, Onoda'ya beklenen emri verdi. Böylece Onoda'nın 30 yıl süren savaşı sona erdi.

Üç gün sonrasında Onoda, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'un huzurunda kılıcını vererek teslim oldu ve 30 yıl boyunca adada yaptığı eylemlerden dolayı özür diledi. Onoda 30 yıl içinde yaklaşık 30 kişiyi öldürmüştü.

91 yaşında öldü


Sonrasında Japonya'ya döndüğünde kahraman olarak karşılandı. Ancak artık Japonya'da yaşamak istemediğine karar verdi ve Brezilya'ya gitti. 10 yıl kadar burada kaldıktan sonra Japonya'ya döndü ve burada bir okul açarak çocuklara zorlu şartlarda nasıl hayatta kalınacağını öğretti. Onoda 2014 yılında öldüğünde 91 yaşındaydı.

Peki Norio Suzuki'ye ne oldu?


Peki Norio Suzuki'ye ne oldu? Norio Suzuki de en az onoda kadar ilginç bir adamdı. Himalayalar'da 1986 yılında kar adamı efsanesi olarak bilinen Yeti'yi ararken çığ altında kalarak hayatını kaybetti.