ZONGULDAK’ta, ilk defa fotokapan kullanılarak geyik, ayı, karaca, tilki gibi büyük memeli hayvanların tespiti amacıyla çalışma başlatıldı.
Bülent Ecevit Üniversitesi ile Zonguldak Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü işbirliğiyle geçen mayıs ayında başlayan çalışma 1 yıl sürecek. Bu süre içerisinde hayvanların hareketleriyle otomatik olarak devreye girerek kamera ve fotoğraf çekme özelliğine sahip fotokapan sistemi ile memeli hayvanların mevsimsel ve günlük aktiviteleri takip edilecek. Ayrıca bu çalışma ile hayvanların hangi dönemlerde hangi alanları kullandıkları da belirlenecek.
40 FOTO KAPAN KULLANILACAK
Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Sezgin Örmeci, Zonguldak’ın biyoçeşitlilik anlamında zengin iller arasında yer aldığını belirterek, “Biyoçeşitliliğimizin korunmasında doğru kararlar alabilmek için yaban hayatı popülasyonlarının birey sayısı, bunların yaş ve cinsiyet durumları, doğan yavruların yaşama oranları gibi temel bilgilere ihtiyacımız var. Bu çalışma ile tüm bu verileri gerçeğe en yakın şekliyle elde etmiş olacağız. Bu çalışmalarımızda 40 fotokapan kullanılacak. Foto kapanlar, harekete duyarlı kapanlar. Gece ve gündüz hayvanların geçişleri sırasında kayıt yapma özellikleri var. Bu sayede belirlenen karaca, tilki, geyik, ayı gibi büyük memelilerin sayıları, yaşam alanları, mevsimsel geçişleri, yer değişikliği gibi birçok veriyi elde etmiş olacağız. Bir nevi Zonguldak’taki büyük memeli hayvanları saymış olacağız. Yaban hayvanlarını yönetimi anlamında çok önemli bir çalışma. Bu kadar büyük sayı ile fotokapanla da ülkemizde ilk olan çalışmalardan bir tanesi. Bu çalışma ilk etapta bir sene sürecek. 1 senenin sonunda bu verileri elde etmiş olacağız. İlerleyen süreçte bu hayvanların gözlemlenmesi, çoğalmaları, değişme yerlerinin tespit edilmesi için bu çalışma tekrar edilebilir” dedi.

(FOTOĞRAFLI)