MADENCİLER YÜRÜDÜ
Zonguldak'ta iş bırakan TTK maden işçileri, sabah maden ocakları önündeki anma programlarının ardından aileleriyle birlikte Soma'da ölen maden işçileri için yürüdü. Madenci Anıtı önünde toplanan madencilere çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri, üniversite ve lise öğrencileri destek verdi. Geçen yıl 7 Ocak'ta TTK Kozlu maden ocağındaki metan gazı püskürmesinde ölen 8 işçinin yakınlarının da katıldığı eylemde yaklaşık 2 bin kişi, 'Biz de ölmek istemiyoruz', 'Madenci feneri sönmeyecek', 'Taşerona hayır', 'Yüz karası değil kömür karası', 'Soma'daki can bizim canımız' sloganlarıyla yürüdü. Gazipaşa ve Liman caddelerini takiben Maden Şehitleri Anıtı'na kadar yürüyen kalabalık, burada ölen madenciler için saygı duruşunda bulundu.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Soma'daki kazanın önlenebilir bir kaza olduğunu savunarak, şöyle konuştu:
"İşverene kadar uzanan bir ihmalin devamında yeterli kontrol ve denetimi yapmayan asıl işveren Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ve devletin diğer birimlerinin sorumluluğu vardır. Biz bu duyarsızlığı protesto etmek için 1 gün çalışmama hakkımızı kullanıyoruz. Bir kez daha tüm özelleştirmeleri ve taşeronlaştırmaları protesto ediyoruz. Bu facia ülkemizi taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirmeye çalışanlara ders olmalıdır. Bu ülkede köle düzeninin hakim kılmak isteyenler, emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir."
Kalabalık, basın açıklamasından sonra dağıldı.

DS(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)