Süleyman KAYA/İSTANBUL,() SINIR komşularımız Suriye, Irak ve İran’dan yasa dışı yollardan ülkemize giren zengin kaçak göçmenlere 20 bin ile 30 Euro (60 bin TL ile 90 bin TL) karşılığında sahte pasaport düzenleyen 17 kişilik çete polisin yaptığı eş zamanlı operasyonla yakalandı. Çetenin son 3 yıl içinde yaklaşık 20 milyon TL vurgun yaptığı belirtildi.
İstanbul Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Göçmen Kaçakçılık ve İnsan Ticareti Bürosu Amirliği’ne bağlı ekipler, İstanbul’da bir çetenin savaştan kaçarak ülkemize yasadışı yollarla giren zengin Suriye, İran ve Iraklılara 20 ile 30 bin Euro karşılığında orjinal yeşil ve diplomatik pasaport üzerinde tahrifat yaparak havayolu ile Avrupa ülkelerine çıkmalarını sağladıklarını belirledi.
Bakırköy, Fatih, Bahçelievler ve Kadıköy’de düzenlediği eş zamanlı operasyonda, 6 İranlı, 1 Iraklı ve 1 İsrailli olmak üzere 17 kişilik çete yakalandı. Polis tarafından 6 yıldır aranan şebeke lideri A. Z. İse Bakırköy’deki bulunan lüks evinde gözaltına alındı.
Polisin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, 959 adet çeşitli ülkelere ait pasaport, 24 adet bilgisayar ve çok sayıda sahtecilik alanında kullanılan malzemeler ele geçirildi.
Çete üyelerinin havalimanlarında pasaport kontrollerini yapan polisi atlatmak için, orijinal olan pasaportlara tahrifat yaptıkları, o pasaport ile ilgili sahte kimlik, kredi kartı gibi belgeleri hazırladıkları belirlendi.
RESMİ BENZETMEK İÇİN MAKYAJ YAPMIŞLAR
Polis, çete üyelerinin orijinal pasaport sahibi kişinin resmi ile düzenledikleri sahte pasaport sahibi kişilerin fotoğrafların benzemesi için kaçak göçmenlere özel makyaj yöntemi kullandıklarını tespit etti. Bu yollarla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen 60 kişinin polisin teknik takibi sonucu uçaklara binecekleri sırada gözaltına alındığı açıklandı. Çete üyelerinin 3 yıl içinde yaklaşık 20 milyon TL vurgun yaptıkları çete lideri A.Z’nin bir yıl içinde döviz büroları aracılığıyla İran’a 1 milyon Euro’luk transfer yaptığı bildirildi. Sorguları tamamlanan 13 kişi adliyeye sevk edilirken, 4’ü ise savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.
 

(FOTOĞRAFLI)