Yüksel KOÇ-Özkan ARSLAN-Arzu KAYA/İSTANBUL, () ÇAĞLAYAN'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, isim vermediği bazı devlet ve yürütme erki hakkında suç duyurusunda bulundu. Öz, öğle saatlerinde adliyeye oğlu ve avukatı İsmail Yanar ile birlikte geldi.

"ALÇAKÇA İDDİALARA KARŞI BURADAYIZ"
Adliye çıkışında açıklama yapan Savcı Öz, "Değişik yerlerde değişik iddialar dile getiriliyor. Bunlarla alakalı olarak geçmişte yaptığımız soruşturmaların tamamı hukuka uygundur. Hukuka aykırı hiçbir işlem yapmadık. Kaçtı, göçtü, gidiyor tarzında iddialar var alçakça. Bu iddialara karşı buradayız. Her zaman da burada olacağız. Bu memleket için bu devlet için her zaman en iyisini yapmaya gayret ediyoruz, bundan sonra da şüpheniz olmasın" dedi.

"KAHRAMAN POLİSLER KAÇMADIĞI GİBİ..."
"Hakkımızdaki iddiaları atanlara karşı da ileride tarafımıza yapılan hukuk dışı baskılar ve bunlarla alakalı gayri resmi taleplerle alakalı da gerektiğinde ilgili merciilere bilgi ve belgelerimizi ibraz edeceğiz" diyen Zekeriya Öz, "Bu konuda hiç şüpheniz olmasın hakim ve savcılarla alakalı söylenen uyduruk sözler vardır bunların hukuki bir alt yapısı yoktur. Hakim ve savcılarla ilgili soruşturmaların nasıl yapılacağı bellidir. Ama hukuk dışına çıkıp bu kanunları ihlal etmeye cesaret edenler olursa biz gene buradayız. Ben gene kaçmıyorum. Kahraman polisler kaçmadığı gibi polislerin de bugüne kadar yapılan soruşturmalarda hukuk dışı işlemlere maruz kaldığını hepimiz gördük. Yapılan işlemlerin CMK'da ve TCK'da hiçbir karşılığı yoktur. Görevleriyle alakalı yaptıkları suçlarda artı tutuklama kapsamında görülecek suçlar bile değil. Ama bunlar nasıl yapılıyorsa yapıldı. Yasaya aykırılıklar var. Biz hakkımızda sağda solda konuşan, medyada ve meydanlarda konuşan devlet ve yürütme erkiyle alakalı suç duyurusunda bulunduk. Bunla alakalı delilleri de ibraz ettim. Kimsenin suç işlenme özgürlüğü yoktur. Kimse hakim ve savcıları baskı altına alamaz" diye konuştu.

"BAŞBAKANA ÖLÜM TWEETİ KONUSU"
"Başbakan'a ölümle ilgili tweetleri siz mi attınız?" sorusuna ise Zekeriya Öz, "Öyle bir tweet atılmadı. Varsa öyle bir tweet göstersinler" dedi ve soruları kabul etmeyeceğini belirtti.

7 MADDELİK YAZILI AÇIKLAMA
Öz açıklamasının ardından 7 maddeden oluşan bir yazılı açıklamayı da avukatı aracılığı ile basın mensuplarına dağıttı. Öz'ün açıklamasından:
"7 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra yürütme organının üyelerinin söylemleri ve eylemleri ile aynı doğrultuda hareket eden ve bu bağlamda yolsuzlukların soruşturulmasının önüne geçilmesi ve kapatılması için cansiperane bir gayret içinde olan yazılı ve görsel medyanın bir kısmının şahsımı doğrudan hedef alan ve basın özgürlüğü sınırları içinde değerlendirilmesi mümkün olmayan saldırıları ile bu saldırılarla aynı merkezden idare edildiği izlenimini verecek şekilde yürütme organının her seviyedeki üyeleri tarafından yolsuzluk operasyonunda görev alan emniyet görevlilerine yönelik yapılan ve benzersiz hukuk katliamı olarak tarihte şimdiden yerini alan 22 Temmuz operasyonundan önce medyada operasyon yapılacağına yönelik yargı bağımsızlığını ayaklar altına alacak ve yargının tamamen yürütmenin emrinde hareket ettiği kanaatini doğrudan açıklamaları ve emniyet görevlilerine yönelik yapılan operasyondan sonra hakim ve savcılara yönelik olarak da operasyonun genişleyeceğine yönelik uluslararası belgeler ile anayasamızın ve 2802 sayılı kanun başta olmak üzere yürürlükte bulunan mevzuatımızdan haberdar olunmadığı açık olan beyazları üzerine adına görev yaptığım milletimin doğru bilgilendirilmesi adına açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

1-Yakın tarihte kamuoyu tarafından da yakından takip edilen ve ülkemizdeki demokrasinin üzerindeki her türlü vesayetin sona erdirilmesine yaptığı katkılar insaf sahibi herkes tarafından bilinen soruşturmalarda görev almış Cumhuriyet savcıları ile gerek soruşturma aşamasındaki mahkeme kararlarına imza atan gerekse bu dosyaların kovuşturma aşamasında yargılamayı yürüten hakimler, iftira boyutuna ulaşan gerçek dışı iddialar ile belirli kesimlerin hedef haline getirilmektedir.

2- Medya destekli bu saldırıların amacının yolsuzluk soruşturmalarını gündem değiştirerek unutturmak ve işini yasalara uygun biçimde yapmaya
çalışan yargı mensupları aleyhine olumsuz algı oluşturmaktadır.

3- Bu saldırılar ile Anayasamızda yasama ve yargı ile birlikte devletin üç temel erkinden birisi olan yürütme organı tarafından anayasal kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı biçimde yargı erki mensupları üzerinde baskı oluşturulmaktadır.

4- Öncelikle görevimi kanunların verdiği yetkiye ve hukuka uygun olarak yerine getirdiğimi belirtmek isterim. Aynı soruşturma dosyalarında birlikte görev almak ya da aynı adliyede çalışmak vesilesi ile tanıdığım şu anda benimle aynı saldırılara maruz kalan hakim ve savcıların da hukuk dışına çıkmadan görevlerini fedakarca yerine getirme çabası içinde olduklarına yakinen şahidim. Görevimi yerine getirirken yasaların verdiği yetkiler dışında hiçbir yetki kullanmadım ve kimseden emir ve talimat almadım. Hukuk dışı taleplere de her zaman dik durdum.

5- 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda hakim ve savcılar hakkındaki soruşturmaların nasıl yapılacağı ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Buna rağmen yürütme ornagının bazı mensupları ve algı oluşturmaya çalışan bir kısım medya kuruluşları tarafından hakim ve savcılara yönelik operasyon yapılacağından bahsedilerek bağımsız yargı mensupları korkutulmaya ve sindirilmeye çalışılmaktadır. Bununla birlikte tüm baskılara rağmen yargı mensupların korkmadan çekinmeden hukukun yanında yer alacağına dair inancımı koruduğumu belirtmek istiyorum.

6- Yaşanılan bu süreçte başta yürütme organı mensupları olmak üzere herkesin yargıya olan güvenin korunması için hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Yıpratılmış ve baskılarla sindirilmiş bir yargının demokratik bir hukuk devletinde olmaması gerektiği herkesin malumudur.

7-Yürüttüğüm soruşturmalardan dolayı bugüne kadar birçok tehdit aldım. Bu tehditlere aldırmadan ve korkmadan millet adına yürüttüğüm mesleğimi yürütme organının bir kısım üyeleri ile onların eylem ve söylemleri ile aynı doğrultuda yayın yapan medya mensuplarının saldırıları sonrasında korkmadan yürütmeye devam edeceğimin bilinmesini istiyorum. Uluslararası standartlara ulaşmış demokratik bir hukuk devletine biran evvel ulaşılması ve hangi kesimden olursa olsun yaşanan insan hakları ihlallerinin en kısa sürede sona ermesi temennisi ile kamuoyuna saygı ile duyurulur"

(FOTOĞRAF)